njamiiii
SPREMITE SLATKO OD LUBENICA NA STARINSKI NAČIN: Ne bacajte KORU, kuva se samo POLA SATA, prava POSLASTICA (RECEPT)
Lubenice su sezona od juna do septembra i tada su najukusnije
Od lubenica se ne pripremaju poslastice, ali ni zimnica. Ono što možete sačuvati za zimu jeste kora. Od kore možete napraviti ukusno i dekorativno slatko.
Sočna, osvežavajuća, hranljiva i dijetalna - lubenica. Voće koje je, u stvari, povrće. Lubenice su sezona od juna do septembra i tada su najukusnije. Možete ih jesti samostalno ili dodati u voćne salate.
Sastojci:
350 g očišćene kore od lubenice
300 g šećera
200 ml vode
polovina limuna
vanilija po ukusu
pola kašičice sode bikarbone
Priprema:
Koru lubenice iseći na manje kockice. Pola kašičice sode bikarbone rastvorite u vodi, pa stavite koru od lubenice. Po potrebi dodajte još vode (kora lubenice treba da potone). Posle pola sata ocedite vodu i isperite koru. U šerpu stavite šećer i vodu. Pustite da provri, a zatim dodajte koru lubenice.
Džem od lubenice kuvajte oko pola sata na laganoj vatri. Nekoliko minuta pre kraja kuvanja dodajte limunov sok ili limun isečen na kriške.
Po želji začinite komadićima štapića vanile. Slatko prekrijte krpom i ostavite da se ohladi. Potpuno ohlađen džem od lubenice sipajte u čistu teglu. Zatvorite teglu celofanom, a zatim metalnim poklopcem.
(Espreso / Najžena)