obratite pažnju
NEMA SRBINA KOJI OVU VOĆKU NE VOLI DA JEDE: Pašćete u nesvest kada čujete šta radi PRITISKU
Višnje obiluju fenolnim jedinjenjima - snažnim antioksidantima koju štite nervni sistem i sprečavaju oksidativni stres
Sezona ovog voća je zvanično počela, a prodavnice i tezge na pijacama obiluju ovim crvenim voćem.
Ovo voće je veoma dobre za zdravlje iz više razloga, tvrde naučnici, a prenosi "Healthline". Poznate su po svojim brojnim lekovitim svojstvima i antioksidativnom dejstvu.
Bogato je vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijumom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima.
Višnje imaju brojne zdravstvene prednosti, a mi smo za vas izdvojili njih šest.
1. Nesanica
Višnje sadrže melatonin, koji doprinosi kvalitetnom i mirnijem snu. Inače, melatonin je hormon koji proizvodi pinealna žlezda u mozgu.
2. Štite od slobodnih radikala
Višnje obiluju fenolnim jedinjenjima - snažnim antioksidantima koju štite nervni sistem i sprečavaju oksidativni stres.
3. Moćno protivupalno sredstvo
Akutne upale odgovor su tela na povrede, infekcije, nepravilnu ishranu i alergene. Ako su upale dugotrajne, mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, artritisa, astme i dijabetesa.
Novija istraživanja nude sve više dokaza o pozitivnom delovanju višanja na smanjenje upala. U jednoj od studija desetoro ljudi tokom dve nedelje svaki dan je pilo 250 mililitara soka od višnje, nakon čega su im se značajno smanjili upalni procesi, normalizovao se nivo triglicerida i LDL holesterola - rizičnih faktora za razvoj srčanih bolesti.
4. Regulišu krvni pritisak
Višnje sadrže veliku količinu kalijuma i tako pomažu u uklanjanju viška natrijuma iz tela - vraćaju ravnotežu obima kalijuma i natrijuma, što pomaže u održavanju dobrog nivoa krvnog pritiska.
5. Čuvaju kožu
Antioksidanti su zaslužni za mlađi i zdraviji izgled kože, a njima višnje obiluju. Takođe, višnje mogu pomoći u uklanjanju tamnih mrlja koje znaju da se pojave usled oštećenja kože od sunca.
(Espreso / Healthline)