Baklava, Foto: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

njamiiiii

DA LI ZNATE ŠTA SU HOČANSKE BAKLAVE? Ko jednom proba ovaj RECEPT, uvek mu se vraća (FOTO)

Mnogi recepti za tradicionalna jela prenosili su se s kolena na koleno, pa se načini pripreme razlikuju od kraja do kraja

Objavljeno: 28.06.2022. 11:46h > 12:11h

Napravite hočanske baklave, tope se u ustima.

Iako domaćice svoje recepte čuvaju kao najveću tajnu, Blic ženi su neke otkrile prilikom posete srpskih enklava opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Velika Hoča, Prizren, Orahovac i Novo Brdo.

FOTO: Printscreen/Youtube/ na Samirin način
FOTO: Printscreen/Youtube/ na Samirin način
FOTO: Printscreen/Youtube/ na Samirin način
FOTO: Printscreen/Youtube/ na Samirin način
FOTO: Printscreen/Youtube/ na Samirin način
FOTO: Printscreen/Youtube/ na Samirin način
FOTO: Printscreen/Youtube/ na Samirin način
FOTO: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

Mlade domaćice iz Velike Hoče u fil za baklave dodaju i rendanu čokoladu. Mnogi recepti za tradicionalna jela prenosili su se s kolena na koleno, pa se načini pripreme razlikuju od kraja do kraja.

Sastojci i Količina

tanke kore 500 g

orasi 200 g

griz 4 ravne kašike

foto: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

vanilin šećer 1

margarin 125 g

ulje 1 dl

cimet po ukusu

ZA SIRUP:

šećer 600 g

foto: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

voda 2 dl

limun 1

Kako pripremiti

Najpre napravite sirup kako bi se, pre nego što njime prelijete baklavu, dobro ohladio. Šećer i vodu kuvajte desetak minuta. Kašikom proverite da li je sirup gotov. Kad poslednja kap ostane na kašici, u šerpu dodajte limun izrezan na kolutove i vanilu. Pošto pusti još jedan ključ, kuvajte još pet minuta.

foto: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

U posebnom sudu pomešajte mlevene orahe, suvo grožđe, griz i cimet, pa umešajte malo vode tako da masa bude gusta.

foto: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

Koru savijte napola, a na sam kraj stavite fil debljine centimetar i po. Urolajte čvrsto i ređajte u pleh. Isecite parčad dužine cigarete, a pre pečenja prelijte rastopljenim margarinom i uljem. Pecite 20 minuta na 220 stepeni. Kad se baklave prohlade, prelijte ih sirupom.

foto: Printscreen/Youtube/ na Samirin način

(Espreso / Recepti.Blic.žena)