Matičnjak, Foto: Printscreen/Youtube/ MTV IGMAN

poslušajte

SVAKA SRPSKA KUĆA MORA DA IMA OVE 4 BILJKE: Za njih se kaže da su "SVETE", odmah ćete ih POSADITI

Lako se održavaju, ne zahtevaju mnogo prostora, a oplemenjuju svaki prostor

Objavljeno: 28.06.2022. 11:09h

Baštovanstvo zahteva mnogo planiranja, a biljke se u skladu s godišnjim dobima smenjuju. A ako uz vrtlarstvo volite i da koristite određene biljke kao začine, počnite s uzgajanjem ove četiri lekovite biljke. Lako se održavaju, ne zahtevaju mnogo prostora, a oplemenjuju svaki prostor. Poznate su i kao "svete".

FOTO: Printscreen/youtube/misoo83tutorials
FOTO: Printscreen/Youtube/ MTV IGMAN
FOTO: Printscreen/Youtube/ MTV IGMAN
FOTO: Printscreen/Youtube/ MTV IGMAN

Tamjan

Tamjan je osnovni začin u mediteranskim, karipskim, srednjeameričkim i drugim kuhinjama. Raste u raznim regijama i uspeva u sunčanim i manje vlažnim uslovima.

Bogat je timolom i drugim esencijalnim uljima i jedinjenjima koji podržavaju imunitet pa može zaštititi od virusnih infekcija.

foto: Profimedia

Eterična ulja u tamjanu, takođe, pomažu pri ublažavanju kašlja i olakšavaju disanje.

Origano

Origano vodi poreklo sa evropskog kontinenta, a ovaj mirisni član porodice mente dobro uspeva u raznim klimatskim uslovima, što ga čini savršenim dodatkom bilo kojem vrtu.

foto: Profimedia

Karvakrol, limonen i druga antioksidativna jedinjenja, koji daju origanu prepoznatljiv ukus i miris, takođe štite od virusa, bakterija i drugih patogena.

Matičnjak

Matičnjak je još jedna biljka koja vuče poreklo s evropskog kontinenta, a koja se lako uzgaja u vrtu.

Tradicionalno se koristi za lečenje stresa i nesanice, a istraživanja pokazuju da može pogodovati i snazi imuniteta.

foto: Printscreen/Youtube/ MTV IGMAN

Bogat je raznim fitohemikalijama koje deluju antivirusno, antibakterijski i protivupalno.

Ruzmarin

Ruzmarin je jedan od najmoćnijih dodataka bilo kojem biljnom vrtu, a ovaj aromatični zimzeleni žbun koristi se hiljadama godina i u kulinarstvu i u medicini.

Poreklom je s Mediterana, ali je relativno izdržljiv u hladnoj klimi i dobro uspeva u raznim regijama.

foto: Profimedia

Bogat je ruzmarinskom kiselinom, karnozolom, karnoznom kiselinom i drugim antioksidativnim jedinjenima koji smanjuju upalu, podržavaju imunološko zdravlje i štite od virusa, bakterija i drugih patogena.

(Espreso / Krstarica)