vodite računa
SRBI, PAŽLJIVO BIRAJTE ZAČINE ZA MESO! Zna se šta ide uz piletinu, a šta uz druge vrste, NIJE SVEJEDNO
U svakoj današnjoj kuhinji možete da pronađete veliku raznovrsnost začina
Već dugo profesionalni kuvari, ali i obične domaćice koristerazličite začine, koji ne samo da daju istančan ukus gotovim jelima, već imaju i blagotvoran uticaj na ljudski organizam.
Teško je da uopšte zamislimo da jedemo meso bez začina, a na kraju krajeva zbog čega bi i to radili, ako nema potrebe? Pravilno odabran miks aroma za različite vrste mesa ne menja samo ukus na pozitivan način. Najbolje je da se ovde pristupa pažljivo, kako bi svaka vrsta jela sa mesom dobila svoj jedinstveni miris i ukus.
Začini koji najviše odgovaraju mesu
Crni, crveni i beli biber, karanfilić, origano, majčina dušica, kumin, kurkuma, origano, slačica i senf, sve vrste paprika, crni luk, beli luk.
Začini za svinjetinu
Svinjetina se dobro slaže sa korijanderom i ruzmarinom, muskatnim oraščićem, khmeli-suneli (gruzijski začin). Možete slobodno da dodate alevu papriku, bosiljak, origano, kurkumu i sušeni beli luk u dinstanu svinjetinu.
Začini za govedinu
Peršun, bosiljak, majčina dušica, đumbir - to su idealni začini za goveđe meso.
Ako želite da vašim šniclama od govedine ili pečenoj govedini dodate malo prijatnog dodatnog ukusa, preporučujemo vam da stavite grančicu sveže majčine dušice ili origana na već pripremljeno meso.
Začini za piletinu i druge peradi
Za različite vrste peradi i za bolji ukus dobri su majčina dušica, origano, ruzmarin i kari. Sok od pomarandže može da obezbedi prijatan ukus i miris u marinadi za piletinu, koja se priprema za pečenje.
Začini za zečetinu
Mekana zečetina nije previše zahtevna i može se kombinovati sa različitim začinima. U nju možete da dodate samo lovorov list, biber i so i već imate uspešno jelo. A ako dodate sok od limuna, bosiljak, ruzmarin i peršun, stvorićete neverovatan osećaj vašim gostima i dragim osobama.
Začini koji pridaju aromu i ukus (so, šećer, različiti začini), koriste se upravo iz razloga dodavanja ukusa i mirisa. Ukus je rezultat vaspitanja, tradicije, kuhinje, navika različitih naroda i običaja.
U svakoj današnjoj kuhinji možete da pronađete veliku raznovrsnost začina.
Kada birate začine za meso, možete da se skoncentrišete na vaš ukus, važno je samo da zapamtite da su začini namenjeni da podcrtaju ukus mesa, a ne da ga ubiju ili preovladaju.
Osnovno pravilo kod začina je da ne preterujete sa količinama i vrstama! Ako dodate više od 5 začina u jelo, nećete dopustiti nijednom od njih da se otvori i da uradi posao dodavanja ukusa i mirisa jelu.
(Espreso)