savršenstvo
RECEPT ZA ČUVENE GRČKE SLATKIŠE KOJI ĆE VAS ODUVATI: Posni ''Kulurakia'' keksići obaraju sa nogu, OVO im daje šmek!
Recepata za ovakve poslastice ima mnogo, a mi smo izdvojili jedan koji je nas lično osvojio
Tokom posta, pored (h)alve, grčke domaćice često spremaju i neodoljive posne keksiće.
Recepata za ovakve poslastice ima mnogo, a mi smo izdvojili jedan koji je nas lično osvojio.
Ako ste ljubitelj cimeta, onda će ovi keksići biti sigurno česti i na vašoj posnoj trpezi.
Ne znamo da li su ovi posni keksići ''rođeni'' u zemlji maslina, ali znamo da ih Grci često jedu tokom posta. Mogu se kupiti po pekarama i poslastičarnicama, ali nijedni nisu kao domaći. Postoje desetine recepata za ovu poslasticu, neki su totalno različiti od ovog našeg, dok su drugi veoma sličnog ukusa.
Zbog toga smo rešili da vam danas odamo ''tajnu'' našeg omiljenog recepta za iste. Nadamo se da će vam se svideti!
Sastojci:
150gr belog brašna
100gr kukuruznog brašna
50ml devičanskog maslinovog ulja
100ml vode
1/2 kašičica soli
1 prašak za pecivo
4 supene kašike šećera
1 supena kašika cimeta
Priprema:
Napravimo testo od kukuruznog brašna i belog brašna, vode, ulja, soli i praška za pecivo.
Treba da napomenemo da testo ne treba da vam bude tvrdo, ali ni previše meko, već taman da možete da ga oblikujete kako vi hoćete. Prema tome, ako vam se učini da je previše meko/tvrdo, dodajte slobodno još malo brašna/vode.
U jedan tanjir sipamo šećer i cimet. Od testa pravite loptice iste veličine koje potom razvučete u ''gliste'', a potom ih presavijete i dva dela ''gliste'' upletete ( su suštini vi možete oblikovati testo kako god volite - štapiće, spljoštene loptice, itd.). Potom svaku pletenicu sa svih strana uvaljate u masu od šećera i cimeta, pa stavite u tepsiju u koju ste prethodno stavili papir za pečenje.
Potom ih pečete u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, to jest, dok ne porumene.
Uživajte u ukusu ovih prelepih posnih keksića koji najbolje idu uz čaj, ili kafu.
(Espreso/grckikutak.com)