ukus zdravlja
OD OVOG VOĆA ENERGIJA INSTANT RASTE: Miks vitamina u jednoj čaši OSVEŽAVA grlo, a evo i za šta još može služiti
Od ribizli smo pravili samo sok, puno soka, jer je tako ukusan i tako se lako popije. Leti baš osvežava, a zimi daje potrebnu dozu energije da se preguraju kratki i sivi dani.
Jel i vi volite kiselo voće? Višnje, ribizle, kupine, limun…sve to daje instant energiju i zaista prija, u svakom obliku. Najviše sveže, ali volim i domaće proizvode od tog voća. Džem, sok, kompot, slatko..
Od ribizli smo pravili samo sok, puno soka, jer je tako ukusan i tako se lako popije. Leti baš osvežava, a zimi daje potrebnu dozu energije da se preguraju kratki i sivi dani.
Zaista, instant energiju dobićete kada popijete sok od crvenog i kiselog voća. Nema greške. Odmah razbudi, ali pruži i onu dozu sladunjavosti koja nam je potrebna.
Ako ste i vi ljubitelj crvenog voća, onda ovaj sok obavezno morate da pripremite!
Ribizle nisu nešto mnogo popularne, i retko ko ih uzgaja, ali nisu ništa manje vredne do najpopularnije borovnice, malina i slično. Svo to voće jednako je dobro. Njihova jedina mana jeste što su “pipave” za branje, sitne su pa svako, čim stignu na rod, izmišlja neke preče obaveze.
Recept
Potrebni sastojci:
1 kilogram ribizli
500 grama šećera
1 litar vode
1 limun
Postupak pripreme:
Ribizle operite pod mlazom hladne vode, zatim ih ubacite u odgovarajuću posudu i izgnječite uz pomoć pasirke. Što bolje, kako bi što više prirodnog soka izašlo.
U izgnječene ribizle potom dodajte sok od limuna, pa prelijte vodom. Promešajte dobro, pa sud prekrijte čistom krpom, i ostavite da odstoji na nekom hlanom mestu 24 sata. Nakon tog vremena promešajte smesu, pa stavite na ringlu da se polako kuva, na umerenoj temperaturi.
Čim smesa počne da vrije, sklonite sa ringle pa ostavite da se ohladi. Potrebno je da se dobro ohladi, pa je možete ostaviti preko noći, ili na najmanje 3 sata na nekom hladnijem mestu.
Tek pošto se sok potpuno ohladi, procedite ga kroz gustu gazu, pa u onaj bistar deo koji ostane dodajte šećer. Dobro promešajte, pa stavite sok ponovo na ringlu, na umerenu temperaturu da se kuva. Čim krene da vrije, pojaviće se pena, i vi je odmah skidajte. Ostavite da vrije tek nekih 5 minuta, pa sklonite sa ringle..
Topao sok sipajte u sterilisane flaše, pa dobro zatvorite. Umotajte u ćebence ili neku debelu krpu i ostavite na dnevnoj temperaturi da se ohladi. Tek pošto se sok potpuno ohladi na dnevnoj temperaturi, odložite u frižider ili špajz, odnosno na neko hladno i tamno mesto.
Sok nakon otvaranja držite u frizu, da se ne bi pokvario.
…Naravno, prema vašim potrebama srazmerno povećajte količinu sastojaka. Najčešće je to kilogram da biste mogli lako da prilagodite vašim potrebama recept. Samo srazmerno povećajte sastojke, za više soka.
Pošto se dobija sirup koji kasnije razredjujete sa vodom, ne morate praviti mnogo flaša ako ne pijete često. U tom slučaju će vam i 2kg ribizli biti sasvim dovoljno.
A, uvek, možete praviti sok i sa ribizlama iz zamrzivača. U tom slučaju ćete čak dobiti više soka, jer one postaju sočnije kada se odlede.
Srećno sa pripremom, i uživajte u ukusu!
(Espreso/receptopedija.com)