njamiiii
OVAKO SE PRAVE ORIGINALNI BOSANSKI ĆEVAPI: Srbi, TAJNA je u SPEMANJU SOMUNA, ovo ODMAH ZAPIŠITE (RECEPT)
Kada se ćevapi ispeku s jedne strane i okrenu, somun se umoči u supu i stavi preko ćevapa da maolo uhvati miris i temperaturu
Napravite bosanske ćevape po originalnom receptu.
Sastojci:
ovčije meso 450g
goveđe meso 150g
crni luk 40g
biber 4g
so 12g
goveđa ili supa u kocki
Priprema:
Meso oprati, iseći na komadiće 3x3 cm i samleti. Mleveno meso mešati rukom 15-10 minuta uz dodavanje začina. Smesu ostaviti da odstoji nekoliko sati u fružideru, pa praviti ćevape. Ćevapi se peku na običnom roštilju premazanom uljem 4-7 minuta. a na električnom 10 minuta. Za vreme pečenja dovoljno ih je okrenuti dva puta, kada su gotovi posipaju se biberom. Prema želji mogu se posipati i peršunovim listom.
Neke ćevabdžije pobibere meso kada ga mešaju. Bosanski ćevapi poslužuju se u somunu koji se prethodno umoči u goveđu supu ili supu u kocki. Originalni način pripremanja somuna u srednoj Bosni je takav da je najbolje da se skuva masna supa, a još bolje je od goveđeg repa i kade se ćevapi ispeku s jedne strane i okrenu, somun se umoči u supu i stavi preko ćevapa da maolo uhvati miris i temperaturu.
(Espreso)