Bosanski ćevapi, Foto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

njamiiii

OVAKO SE PRAVE ORIGINALNI BOSANSKI ĆEVAPI: Srbi, TAJNA je u SPEMANJU SOMUNA, ovo ODMAH ZAPIŠITE (RECEPT)

Kada se ćevapi ispeku s jedne strane i okrenu, somun se umoči u supu i stavi preko ćevapa da maolo uhvati miris i temperaturu

Objavljeno: 23.06.2022. 19:51h

Napravite bosanske ćevape po originalnom receptu.

Sastojci:

ovčije meso 450g

FOTO: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

goveđe meso 150g

crni luk 40g

biber 4g

foto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

so 12g

goveđa ili supa u kocki

Priprema:

foto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Meso oprati, iseći na komadiće 3x3 cm i samleti. Mleveno meso mešati rukom 15-10 minuta uz dodavanje začina. Smesu ostaviti da odstoji nekoliko sati u fružideru, pa praviti ćevape. Ćevapi se peku na običnom roštilju premazanom uljem 4-7 minuta. a na električnom 10 minuta. Za vreme pečenja dovoljno ih je okrenuti dva puta, kada su gotovi posipaju se biberom. Prema želji mogu se posipati i peršunovim listom.

foto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Neke ćevabdžije pobibere meso kada ga mešaju. Bosanski ćevapi poslužuju se u somunu koji se prethodno umoči u goveđu supu ili supu u kocki. Originalni način pripremanja somuna u srednoj Bosni je takav da je najbolje da se skuva masna supa, a još bolje je od goveđeg repa i kade se ćevapi ispeku s jedne strane i okrenu, somun se umoči u supu i stavi preko ćevapa da maolo uhvati miris i temperaturu.

(Espreso)