Ilustracija, Foto: Profimedia

preukusno

RECEPT DANA: Punjene tikvice, ZAPEČENE I SOČNE, jedan sastojak im POSEBNO UPOTPUNJUJE UKUS!

Tri vrste sira im daju poseban ukus

Objavljeno: 21.06.2022. 08:40h

Sezona je tikvica, a ovo niskokalorično povrće je zaista lako za pripremu. Postoji mnogo recepata u kojima možemo da ih iskoristimo, a jedno od omiljenih jela je zasigurno i musaka sa tikvicama.

FOTO: Printscreen/Youtube/MIgardener
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Profimedia

Oni koji vole pohovanu varijantu ovog povrća, moraju da imaju malo više strpljenja, jer je za njegovu pripremu potrebno i malo više vremena, ali ukoliko još uvek niste isprobali punjene tikvice, vreme je da tu grešku ispravite.

Recept za punjene tikvice je izuzetno jednostavan, a odmah ćemo vam reći da tri različite vrste sira ovom jelu daju poseban ukus.

Sastojci:

  • - 2 srednje velike tikvice
  • - 2 krompira
  • - 40 g parmezana
  • - 50 g prezli
  • - 1 pakovanje mocarele
  • - 40 g tvrdog sira
  • - 80 g tunjevine u ulju
foto: Profimedia

Priprema:

Presecite tikvice na pola po dužini, a zatim "meso" tikvica isecite uzduž i popreko, tako da napravite kvadrate. Pleh obložite pek papirom, na njega stavite tikvice i prelijte ih maslinovim uljem. Posolite ih i pecite na 180 stepeni oko 15 minuta. Kada budu pečene, sredinu tikvica izdubite, krompir skuvajte, a zatim ga ispasirajte, dodajte sredinu tikvica, oceđenu tunjevinu, prezle, a zatim posolite i pobiberite i pospite beli luk u prahu. Dodajte parmezan i tvrdi rendani sir. Sve dobro promešajte, a zatim napunite tikvice, poređajte mocarelu i još jedan sloj punjenja preko. Pospite parmezanom i prelijte sa malo maslinovog ulja. Vratite u rernu na 180 stepeni i pecite oko 25 minuta.

(Espreso / 24sedam)