ništa bolje
OVO TURCI JEDU ZA DORUČAK: Puno je VITAMINA, kombinacija ova 2 POVRĆA je prava RIZNICA ZDRAVLJA (RECEPT)
Ovo jelo ima poseban ukus kad se tako jede direktno iz tiganja i umače hleb
Kombinacija paprike i paradajza, uz dodatak jaja i začina pravi je letnji ručak koji se sprema za 30 minuta, turski specijalitet menemen.
Sastojci
4 paprike različite boje
1 ljuta paprika
2 glavice crnog luka
20 ml maslinovog ulja
20 gr putera
3 veća paradajza
3-4 jajeta
malo šećera
po ukusu so i biber
seckani peršunov list
Priprema
Papriku i paradajz dobro oprati. Iseckati papriku na sitne kocke, a ljutu papriku na kolutove tako da nema semenki. Paradajz oljuštiti i iseckati na sitnije kocke.
U dublji tiganj staviti ulje i puter da se zagreju, dodati sitno iseckani crni luk i pržiti ga dok ne postane staklast. Dodati iseckanu papriku, malo posoliti i poklopiti da se dinsta dok ne bude do pola mekana. Nakon toga dodati paradajz, malo pošećeriti, poklopiti i ostaviti da sve krčka dok paradajz ne odmekne. Možete paradajz malo ispasirati pasirkom za krompir ili samo viljuškom zgnječiti da se dobije pire.
U mekano povrće razbiti 3-4 jajeta po obodu tiganja, pobiberiti i još malo posoliti sve, a onda drvenom viljuškom nežno mešati jaja da se sjedine s povrćem. Ostaviti sve još nekoliko minuta da ukrčka. Topao menem posuti sitno iseckanim peršunovim listom. Menemen poslužiti uz domaću lepinju. Otkidati delove lepinje i njome zahvatati menem i jesti. Ovo jelo ima poseban ukus kad se tako jede direktno iz tiganja i umače hleb.
(Espreso / Najžena)