Jelo, Foto: Printscreen/youtube/Recepti Index.hr

PREUKUSNO

RECEPT IZ 1196. GODINE! Ovo jelo služilo se na dvoru Nemanjića, a sad je otkriven i RECEPT

Ovo je jedno od najstarijih poznatih jela koja su služena

Objavljeno: 17.06.2022. 13:55h > 14:06h

Recept datira iz 1196. godine, tačnije te godine se služilo na dvoru Stefana Prvovenčanog. Važi za jedno od najstarijih poznatih jela koja su služena na dvorovima Nemanjića.

Za vreme vladavine Nemanjića, od kraljeva Radoslava i Milutina, preko cara Dušana i poslednjeg, Uroša, kulinarstvo u Srbiji je bilo rame uz rame sa evropskim, a u nekim segmentima i ispred mnogih evropskih država.

Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu. Na trpezi je bilo obilje divljači, ribe, svih vrsta mesa, naročito ovnujskog, pernate živine, suvog mesa i slanine. Jelo je imalo izuzetnu važnost na dvoru. O carskoj trpezi u vreme careva Dušana i Uroša starao se budući knez Lazar, koji je imao titulu stavioca.

Sastojci:

Pileće belo meso,med, pšenično brašno, mast, beli luk, majčina dušica

Priprema:

Pileće meso od grudi blago se osoli i dobro utrlja medom. Odstoji dva sata da se rashladi. Uvalja se u pšenično brašno i prži na masti dok ne dobije zlatnožutu boju. U posudu gde se meso pržilo sipaju se belo vino, beli luk i malo majčine dušice. Tim sosom meso se prelije i potom služi.

(Espreso)