Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic, Printscreen/youtube/SherpicaRecipes

ideja za ručak!

EVO KAKO DA ISKORISTITE TIKVICE ZA RUČAK I VEČERU: Dva RECEPTA koja koštaju par STOTINA DINARA (FOTO)

Sezona je tikvica, a to je obradovalo mnoge ljubitelje ovog zdravog povrća

Objavljeno: 16.06.2022. 13:54h

Za svega par stotina dinara napravite dva kvalitetna i izuzetno zdrava obroka.

Letnja čorba od tikvica, sastojci:

  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa 500g
  • 1 tikvica
  • 2 kašike griza
  • 150ml kiselog mleka
  • 2 čena belog luka
  • so biber, svež peršun ili bosiljak
  • 1 žumance

Priprema:

Oljuštite i na kockice isecite jednu mladu tikvicu, jedan luk i jednu šargarepu. Na ulju propržite luk, posoljen. Dodajte tikvice i šargarepu. Kad se prodinsta, nalijte sa pola litra vode. Kada su tikvica i šargarepa kuvane, posolite i pobiberite po ukusu, i dodajte 2 kašike griza pomešane sa jednim žumancetom i malo mlake vode i iseckan beli luk. Dodajte 150ml kiselog mleka, zajedno sa svežim peršunom ili bosiljkom.

FOTO: Printscreen/youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/youtube/ Jelajelena Petrovic

Izlivena pita sa kiselim mlekom i tikvicom:

Napravićete je za čas i sačekati samo dok se ispeče. Jako je ukusna, lagana, jeftina i pogodna za ručak ili večeru. Ja je poslužim uz salatu od krasatavaca i pradajza, čašu jogurta ili kiselog mleka.

Sastojci:

  • 1 veća tikvica ili dve male
  • 1 krompir
  • 1 manja šargarepa
  • manja glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 2 dcl. jogurta
  • 1 dcl. ulja
  • 1 dcl. vode
  • začin od povrća
  • so
  • biber
  • 3 jaja
  • 7 punih kašika brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • veza peršunovog lišća

Uključite prvo rernu na 220 stepeni.

Izrendajte svo povrće i promešajte. Posebno umutite jaja, dodajte začin, biber, jogurt, ulje, brašno, prašak za pecivo. Umutite pa izmešajte sa vodom i ubacite iseckano peršunovo lišće. Posolite još ako treba. Tepsiju podmažite sa malo ulja i brašna i na dno sipajte pola umućene smese, preko stavite svo izrendano povrće pa prelijte ostalim prelivom.

FOTO: Printscreen/youtube/Sherpica Recipes
FOTO: Printscreen/youtube/Sherpica Recipes
FOTO: Printscreen/youtube/Sherpica Recipes
FOTO: Printscreen/youtube/Sherpica Recipes
FOTO: Printscreen/youtube/Sherpica Recipes
FOTO: Printscreen/youtube/Sherpica Recipes

Ako vam se čini da jako rumeni prekrijte folijom jer bitno je da se krompir i šargarepa fino ispeku u testu.

Prijatno!

(Espreso)