ideja za ručak!
EVO KAKO DA ISKORISTITE TIKVICE ZA RUČAK I VEČERU: Dva RECEPTA koja koštaju par STOTINA DINARA (FOTO)
Sezona je tikvica, a to je obradovalo mnoge ljubitelje ovog zdravog povrća
Za svega par stotina dinara napravite dva kvalitetna i izuzetno zdrava obroka.
Letnja čorba od tikvica, sastojci:
- 1 crni luk
- 1 šargarepa 500g
- 1 tikvica
- 2 kašike griza
- 150ml kiselog mleka
- 2 čena belog luka
- so biber, svež peršun ili bosiljak
- 1 žumance
Priprema:
Oljuštite i na kockice isecite jednu mladu tikvicu, jedan luk i jednu šargarepu. Na ulju propržite luk, posoljen. Dodajte tikvice i šargarepu. Kad se prodinsta, nalijte sa pola litra vode. Kada su tikvica i šargarepa kuvane, posolite i pobiberite po ukusu, i dodajte 2 kašike griza pomešane sa jednim žumancetom i malo mlake vode i iseckan beli luk. Dodajte 150ml kiselog mleka, zajedno sa svežim peršunom ili bosiljkom.
Izlivena pita sa kiselim mlekom i tikvicom:
Napravićete je za čas i sačekati samo dok se ispeče. Jako je ukusna, lagana, jeftina i pogodna za ručak ili večeru. Ja je poslužim uz salatu od krasatavaca i pradajza, čašu jogurta ili kiselog mleka.
Sastojci:
- 1 veća tikvica ili dve male
- 1 krompir
- 1 manja šargarepa
- manja glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 2 dcl. jogurta
- 1 dcl. ulja
- 1 dcl. vode
- začin od povrća
- so
- biber
- 3 jaja
- 7 punih kašika brašna
- pola kesice praška za pecivo
- veza peršunovog lišća
Uključite prvo rernu na 220 stepeni.
Izrendajte svo povrće i promešajte. Posebno umutite jaja, dodajte začin, biber, jogurt, ulje, brašno, prašak za pecivo. Umutite pa izmešajte sa vodom i ubacite iseckano peršunovo lišće. Posolite još ako treba. Tepsiju podmažite sa malo ulja i brašna i na dno sipajte pola umućene smese, preko stavite svo izrendano povrće pa prelijte ostalim prelivom.
Ako vam se čini da jako rumeni prekrijte folijom jer bitno je da se krompir i šargarepa fino ispeku u testu.
Prijatno!
(Espreso)