dezert dana!
ZBOG OVOG DESERTA SE OSTAVLJA SVAKA DIJETA! Njegova završnica je NAJUKUSNIJA ikad (RECEPT)
Lagani voćni desert zbog kog ćete zaboraviti na dijetu
Ova torta će se pre svega dopasti domaćicama jer nema previše mućenja i nema previše utrošenog vremena, a to je ponekad ključna stvar da bismo neki desert zaista i napravili.
Svetli biskvit, nežni mus od borovnice i bele čokolade, završnica od borovnice i malo pomorandže za dodatni šmek i sočnost.
Ukoliko želite da ovih dana napravite još neku jednostavnu voćnu poslasticu naš predlog su tiramisu sa jagodama ili sladoled od banane, jagode i čokolade.
Sastojci za koricu:
- 2 jaja
- 1 vanilin šećer
- 100 g šećera
- 100 ml ulja
- 80 ml mleka
- 130 g brašna
- 3 kašike džema od pomorandže ili limuna
Mus:
- 1 kesica želatina + 4 kašike hladne vode
- 150 g borovnica
- 350 ml slatke pavlake
- 150 g bele čokolade
- 50 g prah šećera
Preliv:
- 150 g borovnica, sveže ili zaleđene
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika gustina
- 2 kašike vode
Priprema:
Za koricu: mikserom umutite jaja, šećer, so i vanilin šećer. Mutite desetak minuta dok se smesa ne udvostruči i postane svetlo žute boje. Dodajte ulje i mleko, kratko umutite. Brašno postepeno dodajte u smesu i mutite samo toliko dok se ne sjedini.
Za mus: pomešajte želatin sa vodom i ostavite da nabubri. U blenderu ispasirajte borovnice. Polovinu slatke pavlake pomešajte i ugrejte sa belom čokoladom. Sklonite sa ringle čim se istopi i sjedini. U smesu dodajte nabubreli želatin, kada se i on istopi, dodajte ispasirane borovnice.
Drugu polovinu slatke pavlake umutite mikserom i polako sjedinite sa filom koji će biti malo ređi.
Slaganje: koricu premažite džemom. Oko korice stavite prsten/kalup, raspredite mus preko i odložite u frižider na četiri sata.
Za preliv: pomešajte gustin sa vodom. U šerpici zagrejte borovnice, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Kada provri, po želji ispasirajte i dodajte rastvoreni gustin. Vratite na ringlu i kuvajte još minut dok se ne zgusne.
Ostavite par minuta da se prohladi, rasporedite preko fila i odložite u frižider na još sat vremena, nakon toga je spremna za jelo.
(Espreso/24Sedam)