I PIVO!
OVO SU NAMIRNICE BEZ KOJIH BISMO MOGLI DA OSTANEMO USLED KLIMATSKIH PROMENA: Sve ih VOLIMO! (FOTO)
Čovek je odavno prestao da uzima onoliko koliko bi mu bilo dovoljno, prohtevi su porasli, a ljudska pohlepa i moć učinila da se na zakone prirode zaboravi. Makar većina
Sajt Bright Side na jednom mestu je izdvojio 10 namirnica na koje klimatske promene najviše utiču i koje će se u bliskoj budućnosti izmeniti ili postati luksuz.
Klimatske promene čine da se čovečanstvo prilagođava novim životnim uslovima. Neki bi rekli da je u pitanju onaj način života koji je čovek zanemario, a u pitanju je sklad sa prirodom. Čovek je odavno prestao da uzima onoliko koliko bi mu bilo dovoljno, prohtevi su porasli, a ljudska pohlepa i moć učinila da se na zakone prirode zaboravi. Makar većina. Kako temperature rastu, a ekstremne vremenske prilike postaju nova stvarnost, oni koji žive od prirode osećaju brojne promene, što potvrđuju i razna naučna istraživanja. Neka od tih istraživanja vezuju se i za budućnost popularne hrane. Postoje tvrdnje i mišljenja da prosečan čovek neće više moći da kupi neke od proizvoda koji su danas popularni jer će postati previše retki ili skupi. Internet sajt "Bright Side" prenosi da ćemo u skorijoj budućnosti živeti u manje ukusnom svetu, ako se nešto naglo i drastično ne promeni. Bright Side je napravio listu od 10 proizvoda koji se nalaze na listi "ugrožene hrane". Većina njih ima potencijal da postane previše oskudna za ljudski rod u narednim godinama. 10. Čokolada Odlučili ste se da prezalogajite. Ubacite ruku u kesu (ne plastičnu) sa slatkišima i ne nađete ništa. Vaše table čokolade ili male čokoladice tamo više nema... Ova situacija može postati stvarna. Iako na kakao drveće ne utiču visoke temperature, stabla kakaoa zahtevaju obilne kiše i visoku vlažnost. Ipak, prema izveštaju "AR5 Klimatske promene 2014: Uticaji, prilagođavanje i ranjivost", ne očekuje se da ekstremno vreme bude praćeno obilnim kišama. Ovi uslovi mogu negativno uticati na proizvodnju kakaoa i rezultirati sa oko milion tona manje praha, tartufa ili pločica čokolade godišnje.
8. Med Odavno je poznato da su pčele u opasnosti. Postoji niz različitih razloga za to, a delimično je krivo i globalno zagrevanje. Studija "Povećavanje atmosferskog CO2 smanjuje koncentraciju proteina u cvetnom izvoru polena neophodnom za severnoameričke pčele" otkrila je da porast nivoa ugljen-dioksida smanjuje proteine u polenu, glavnom izvoru hrane među pčelama. U najgorem slučaju, ovaj problem može dovesti do njihovog potpunog odumiranja, jer neće dobiti dovoljno hrane.
(Espreso)