oprez
OVAJ ČAJ SVI UZIMAMO, A UNIŠTAVA JETRU: Zbog jednog sastojka može biti TOKSIČAN
Pojedini stručnjaci smatraju da ovaj čaj ne treba ispijati, već ga koristi samo za ispiranje usta
Tradicija pijenja čajeva je zastupljena hiljadama godina.
Od malih nogu nas majke kljukaju čajevima kada smo bolesni.
Međutim, i sa čajevima treba biti oprezan.
Stručnjaci kažu da bi posebno trebali da vodimo računa kada se radi o čaju od žalfije!
Ono što mnogi ne znaju je da žalfija sadrži ozloglašenu hemikaliju tujon, koja može da bude toksična ukoliko se unese u većim količinama.
Ova supstanca je mnogo puta ispitivana i ispostavilo se da je neurotoksična, te da može da ošteti jetru i nervni sistem – opet ukoliko se unese u većim količinama.
Dakle, neće vam biti ništa ako tu i tamo popijete šolju čaja od žalfije, mada neki stručnjaci kažu da čaj od ove biljke treba koristiti isključivo za ispiranje usta, a ne ispijati ga.
Takođe, postoje neke tvrdnje da toksičnost ovog sastojka nestaje ukoliko se čaj kuva duže od 15 minuta, ali će u tom slučaju biti veoma, veoma gorak.
Osim ispiranja usta čajem, žalfiju možete koristiti i tako što ćete svežim listovima ove biljke istrljati zube i desni – odlično deluje na zdravlje usne duplje.
(Espreso/Mondo)