sredstva za zaštitu bilja
SRBI JEDU OVO VOĆE GOTOVO SVAKI DAN, A NISU SVESNI DA JE KRCATO PESTICIDIMA! Nećete okusiti kad vidite šta je!
Studije na pacovima su pokazale da sporna jedinjenja mogu izazvati razvoj raka nadbubrežne žlezde i tumora jetre kod glodara...
Pesticidi (sredstva za zaštitu bilja) su proizvodi hemijskog ili biološkog porekla namenjeni zaštiti biljaka od raznih bolesti, korova. Gotovo svi pesticidi se svrstavaju u određenu grupu otrova (mnogi su dokazano kancerogeni, toksični, reproduktivno toksični i veoma toksično deluju na životnu sredinu i podzemne vode), pa predstavljaju potencijalnu opasnost po zdravlje ljudi i zahtevaju naš povećani oprez i strogu pridržavanje uputstava.o njihovoj primeni.
Nepravilna primena pesticida je najčešći uzrok prisustva ostataka većih od dozvoljenih.
Skoro 300 hemikalija koje se nalaze u svemu, od pesticida do aditiva za hranu, kozmetike, pa čak i vode, moglo bi povećati rizik od raka dojke, pokazuje nova studija. „Nakon analize podataka američke Agencije za zaštitu životne sredine o više od 2.000 hemikalija, naučnici su identifikovali 296 supstanci koje su stimulisale laboratorijske ćelije da proizvode estrogen ili progesteron – hormone za koje se zna da stimulišu tumore dojke“, rekla je poliklinika Harni.
Dugotrajno izlaganje pesticidima takođe može biti odgovorno za razvoj smrtonosnog raka kože – melanoma. Radnici koji često tretiraju useve određenim vrstama pesticida dvostruko su više izloženi riziku od raka kože, pokazalo je najnovije američko istraživanje, piše Slobodna Dalmacija.
Stručnjaci su identifikovali šest vrsta pesticida koji su povezani sa rakom kože ako ljudi rukuju njime dugi niz godina. Kelj je jedno od najzagađenijih povrća u SAD, naveden odmah posle spanaća i jagoda, izvestila je neprofitna organizacija EVG.
Najzagađeniji uzorak imao je na sebi ostatke čak 18 vrsta pesticida. Brojne su studije koje povezuju razvoj nekoliko vrsta raka, ADHD-a i dijabetesa sa konzumacijom pesticida. Studije su povezale pojedinačne pesticide i njihova jedinjenja sa formiranjem ćelija raka. Studije na pacovima su pokazale da sporna jedinjenja mogu izazvati razvoj raka nadbubrežne žlezde i tumora jetre kod glodara...
Vrste pesticida
Prema nameni sredstva za zaštitu bilja se dele na:
insekticidi
akaricidi (kontrola grinja)
nematocidi (suzbijaju fitoparazitske nematode)
limacidi (suzbijaju puževe)
korvifuge (odbijanje ptica - repelenti)
fungicidi (suzbijaju fitopatogene gljive)
herbicidi (kontrola korova)
regulatori rasta (utiču na životne procese biljaka).
Voće i povrće sa najviše ostataka pesticida:
Jagoda, spanać, kelj i kupus, nektarine, jabuke, grožđe, paprike, trešnje, breskve, kruške, celer i paradajz.
Voće i povrće sa najmanje ostataka pesticida:
Kukuruz šećerac, ananas, luk, papaja, slatki grašak (zamrznuti), kivi, kupus, pečurke, dinja, mango, lubenica i slatki krompir.
Preporučljivo je preduzeti mere predostrožnosti za smanjenje ostataka pesticida u hrani kao što su:
1. Temeljno ispiranje voća i povrća vodom: potrebno ih je očistiti sunđerom/četkom i oguliti - ovi bezbednosni koraci će ukloniti većinu postojećih, površinskih ostataka, zajedno sa zaostalom prljavštinom (površinsko čišćenje neće ukloniti ostatke pesticida apsorbovane tokom voća ili uzgoj povrća, kada su sredstva za zaštitu bilja primenjena pre berbe)
2. kuvanje ili pečenje hrane može dodatno smanjiti ostatke nekih pesticida,
3. uklanjanje masti sa mesa (ostaci nekih pesticida su koncentrisani u masti, ako se životinje hrane hranom tretiranom pesticidima),
4. uklanjanje riblje kože,
5. Odvajanje masti i ulja iz supe, kao i masti od pečenja.
(Espreso / Vijesti.me)