ZDRAVLJE IZ PRIRODE
PRI RUCI SU VAM: Biljke koje smanjuju rizik od nastanka TROMBOZE
Na primer, tinktura od belog luka je odlična prevencija, a možete da je sami napravite kod kuće
Tromboza se obično javlja kod starijih ljudi, ali izuzetak nisu ni mladi, u zavisnosti od navika i načina života. Radi se o bolesti krvnih sudova koja može zahvatiti površinske vene - površinska tromboza ili duboke vene - dubinska venska tromboza (obično se javlja u bedru ili potkoljenici).
Prvi koraci u prevenciji nastanka krvnih ugrušaka (trombova) u kardiovaskularnom sistemu su - više kretanja, gubitak viška kilograma i prestanak pušenja. Uz to pomaže i hrana bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama i topivim biljnim vlaknima, a odlična prevencija su ilekovite biljke kojima smo okruženi.
Neke od ovih lekovitih biljaka, koje koje smanjuju verojatnoću od tromboze, već imate kod kuće:
Ljute papričice
Ljudi koji jedu ljutu hranu žive duže, pokazala je jedna studija - za deset odsto vremena duže žive pojedinci koji ljutu hranu na jelovniku imaju jednom do dva puta u sedmici, a 14 odsto oni na čijem je tanjiru dva do sedam puta nedeljno.
Za to je zaslužan aktivni sastojak ljutih papričica - kapsaicin. Nalazi se u čiliju, feferonima i kajenskom biberu. Što više kapsaicina sadrže, ljući im je ukus.
Za crvene ljute papričice se smatra da su jedan od najboljih razređivača krvi koji se može pronaći u prirodi upravo zbog kapsaicina. On može da pomogne i u snižavanju nivoa holesterola i triglicerida u krvi kao i kod rizika od nakupljanja trombocita.
Naime, kapsaicin ima ulogu u rastvaranju fibrina, materije koja igra veliku ulogu u formiranju krvnih ugrušaka.
2. Ruzmarin
Ova lekovita biljka je dobra za cirkulaciju, a za to je zaslužan flavonoid - diosmin koji pojačava protok krvi kroz vaskularni sistem.
Osim toga, ruzmarin obiluje vitaminom B6 važnim za proizvodnju hemoglobina, proteina koji prenosi kiseoik od pluća do svih ostalih delova tela. Kako bi smanjili rizik od nastanka tromboze, redovno pijte čaj od ruzmarina.
Čaj od ruzmarina
U šoljicu stavite dvije kašičice sušenih listića ružmarina, prelijte vrućom vodom i ostavite neka malo odstoji. Potom procijedite i popijte. Preporuka je piti dvije šoljice na dan - ujutru i uveče.
Đumbir
I đumbir je jedna od davnina poznata biljka koja može pomoći u smanjenju rizika od nastanka tromboze. Naime, đumbir dobro deluje na cirkulaciju i sabotira stvaranje ugrušaka u krvnim sudovima. Koristi se kao čaj, prah, u obliku tinkture, ulja, obloga, kupki...
Čaj od đumbira
U šoljicu stavite dve kašičice usitnjenog i osušenog korijena đumbira pa to prelijte vrućom vodom i ostavite tako dok se ne ohladi. Čaj možete procediti ili popiti zajedno s komadićima đumbira. Pijte ga dva puta na dan.
Beli luk
O blagodetima belog luka se govori stotinama godina. Između ostalog, odličan je za snižavanje pitiska i regulisanje holesterola u krvi, a smatra se i jako dobrim prirodnim razređivačem krvi.
Dobro ga je jesti zajedno s paradajzom i to na tako da se zajedno kuvaju, jer se tada oslobađa ahoin, antikoagulantni sastojak koji sprječava lijepljenje trombocita, a samim time umanjuje rizik od nastanka tromboze. Svaki dan bi trebalo pojesti najmanje jedan do dva čena bijelog luka.
Tinktura od belog luka
Izgnječite 200 g bijelog luka pa ga prebacite u tamnu staklenu posudu i prelijte sa 1 litrom 60-postotnog alkohola. Zatvorite i stavite na tamno i hladno mesto.
Nakon 10 dana propasirajte talog pa ocedite kroz više slojeva gaze. Ponovno poklopite i ostavite tri dana. Potom pijte 5 do 25 kapi ove tinkture tri puta dnevno i to pola sata prije obroka
(Espreso / Ljekovitapriroda.com)