kao da ste tamo
SPREMITE PRAVI TURSKI "MUHALLEBI": Jednostavan mlečni dezert koji je gotov za ČAS! UKUS KAO U ISTANBULU (RECEPT)
Njena jednostavnost i ukus ni danas nikoga ne ostavljaju ravnodušnim
Kako istoričari navode, Muhallebi je bila poslastica služena pri kraju svečanosti, priređene u čast posete engleskog ambasadora Sir Daniel Harvey-a Mehmetu IV, 27.
Njena jednostavnost i ukus ni danas nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Zimi se može poslužiti sa suvim grožđem ili orasima, a leti uz sveže borovnice i drugo bobičasto voće.
Sastojci za 6 osoba:
100 g putera
5-6 kašika pšeničnog griza
1 šolja šećera (ili po vlastitom ukusu)
1 vanilin šećer
1 l mleka
oko 30 g kokosovog brašna
malo kokosovog brašna,cimeta,oraha... za posipanje
Priprema:
1. Na umerenoj temperaturi otopiti puter, pa dodati griz. Pržiti minut - dva.
2. Zatim, uz neprestano mešanje, sipati mleko. Dodati i šećer i vanilin šećer, pa kuvati da se krema zgusne. Zatim, dodati kokosovo brašno i kuvati kremu još 3-4 minute.
3. Sipati gotov desert u staklene posude i ostaviti da se ohladi! Po želji dekorisati kokosovim brašnom, cimetom, orasima...
Posluživanje:
Poslužiti hladno!
(Espreso)