PROBAJTE
NIKAD LEPŠE SARMICE NEĆETE JESTI: Prave se brže nego ikad, a JEDAN SASTOJAK MENJA SVE (RECEPT)
Probajte da je napravite već danas za ručak
Ne morate da budete nikakav kulinarski ekspert jer ove sarmice ne zahtevaju posebno majstorstvo. Reč je o jednostavnom i preukusnom jelu iz rerne.
Sastojci:
pirinač 60 g
blitva 15 do 20 listova
so po ukusu
gotov dodatak za sarmu 1 kesica
mešano mleveno meso 500 g
maslinovo ulje 2 kašike
Kako pripremiti
Pirinač operite i skuvajte ga na laganoj vatri u posoljenoj vodi. Kada je pirinač napola skuvan, procedite ga i ohladite pod mlazom hladne vode. Listove blitve odvojite od peteljke, operite ih i stavite u kipuću vodu, pa blanširajte 2 minuta, tek toliko da omekšaju. Izvadite blitvu i prelijte je mlazom hladne vode pa ocedite.
Sadržaj kesice gotovog začina za sarme pomešajte sa 100 ml mlake vode i ostavite 10 minuta. Dodajte mleveno meso i pirinač, pa sve dobro izmešajte. Smesom nadevajte list po list blitve i motajte kao sarme. Slažite sarmice u nauljenu posudu jednu uz drugu i prelijte sa toliko vode da sve ogreznu.
Posudu stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite 40 minuta. Nakon 20 minuta prekrijte aluminijskom folijom i tako pecite do kraja. Poslužite sa kiselim mlekom ili pavlakom.
(Espreso)