predlog za ručak
GRAŠAK SA OVOM VRSTOM MESA MORATE DA PROBATE: Nikada više ga NEĆETE spremati sa PILETINOM (RECEPT)
Osim toga, jelo od kuvanog graška se veoma brzo priprema, a broj sudova za njegovu pripremu je minimalan
Većina ima želju za toplim obrokom, koji će okrepiti i dušu i telo. Jedno od takvih je i kuvani grašak sa dodatkom mesa. Ovo je višestruko upotrebljivana namirnica na našim prostorima, neutralnog ukusa, pa se odlično slaže sa svim vrstama mesa i ostalim povrćem.
Osim toga, jelo od kuvanog graška se veoma brzo priprema, a broj sudova za njegovu pripremu je minimalan.
Sastojci:
500 gr graška
1 veća glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 srednje šargarepe
300 gr svinjskog mesa za gulaš (ili drugog mesa po izboru)
so, biber
mlevena crvena paprika
1 veza svežeg peršuna
2 kašike masti
Priprema:
Meso isecite na krupnije kocke, operite ga, začinite i stavite da se dinsta na masti i malo vode. Kada je meso skoro gotovo, izvadite ga i odložite na tanjir.
Luk i beli luk isecite sitno, a šargarepu na kolutove.
Na ugrejanoj masti, na kojoj se mesto pržilo, izdinstajte luk sa malo vode. Kada je luk omekšao, dodajte beli luk, šargarepu i grašak, pa nalijte vodom da ogrezne.
Vratite meso u šerpu i sve kuvajte na umerenoj vatri. Začinite solju, biberom i mlevenom paprikom po ukusu. U toku kuvanja, ako bude bilo potrebno, dolivajte toplu vodu, kako bi sadržaj uvek bio potopljen. U zavisnosti od ukusa, grašak možete ostaviti da bude gušći ili ređi, što takođe regulišete količinom vode koju dodajete.
Kada je jelo gotovo, pospite ga seckanim svežim peršunom i poslužite.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)