recept
SUTLIJAŠ JE MNOGIMA OMILJENA POSLASTICA JER VRAĆA U DETINJSTVO: Jedan sastojak je tajna DOBRIH domaćica!
Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom
Sutlijaš je starinska poslastica koja je svima omiljena, jer nas njegov ukus obično vraća u detinjstvo.
Svi koji vole sutlijaš, znaju da se sprema od vode, pirinča, mleka, šećera i cimeta koji se posipa na kraju, kako bi mu dao specifičan ukus. Međutim, malo koja domaćica zna da se tajni sastojak koji sutlijaš čini fenomenalnim dodaje zapravo tokom kuvanja.
Recept:
Pirinač operite, stavite u šerpu i nalijte vodom, tek toliko da ga voda prekrije. Stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, pa postepeno dolijte još oko 1 dl vode.Neprestano mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad uvri sva voda, dodajte mleko, opet malo po malo i neprestano mešajući. Kako pirinač bubri, dolivajte još mleka. Pirinač je skuvan kad mleko postane gusto. Tad dodajte i burbon šećer, običan šećer i mešajte još minut-dva na vatri.
Pre nego što sipate sutlijaš u posude, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji. Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.
(Espreso)