Ratluk, Foto: Espreso.rs

slatki zalogaji

DOMAĆI RATLUK KAO IZ ISTANBULA: Nikad jednostavniji RECEPT za tradicionalni slatkiš, niko nije imun na njega!

Danas, iako se ne služi toliko često, retko ko će ga odbiti kada mu bude serviran uz kafu

Objavljeno: 06.06.2022. 19:53h

Ratluk je do nedavno bio obavezna poslastica uz šoljicu crne kafe. Ova orijentalna poslastica stigla nam je iz Turske, još u 15. veku, a u prevodu na srpski rahat lokum (inače turska reč) znači - slatki zalogajčić.

Danas, iako se ne služi toliko često, retko ko će ga odbiti kada mu bude serviran uz kafu.

foto: Espreso.rs

Priprema: Šećer prelijte vodom, dodajte limun, a zatim ga kuvajte dok ne dobijete gust sirup. Skrob rastvorite u čaši hladne vode, pri tom vodite računa da nema grudvica, pa dodajte dobijenom sirupu. Sve zajedno kuvajte uz obavezno mešanje.

Kada smesa počne da se "odvaja" od šerpe, dodajte šaku seckanih oraha (možete bilo koje koštunjavo voće). Masu zatim izručite u podmazan pleh i ostavite je nekoliko sati da se ohladi. Kada se dovoljno prohladi, ratluk secite vlažnim nožem na kocke i pospite ih šećerom i prahu.

Savet: možete da dodate jestivu boju po želji kako biste obojili svoj ratluk

(Espreso/Opanak)