Preukusno!
STARINSKI RECEPT ZA TORTU SA ORASIMA: Samo NAŠE BAKE znaju tajnu OVE POSLASTICE, vraća VAS U DETINJSTVO
Kada želimo siguricu, uvek se radije okrećemo tradicionalnim tortama, one koje još zovemo starinske
Sastojci i količina za dve kore:
- 10 belanca
- 10 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 200 grama mlevenih oraha
Za fil:
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 600 mililitara mleka
- gustin100 g
- mleveni orasi 150 grama
- margarin 250 grama
Kako pripremiti:
Umutite 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg, zatim dodajte 2 kašike brašna i 100 grama mlevenih oraha. U pleh 25 x 30 cm stavite papir za pečenje, pa istresite smesu za koru i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Smanjite temperaturu na 180 i pecite oko 20 minuta. Dok se ova korica peče, pripremite na isti način i drugu, pa i nju ispecite. Pomešajte žumanca, gustin i šećer, dodajte malo hladnog mleka, a ostatak mleka stavite da proključa i zakuvajte žumanca. Mešajte na srednjoj vatri dok se ne gusne, pa sklonite sa vatre, prekrijte folijom, pa ostavite da se ohladi. Kada se fil ohladio, umutite omekšali margarin i dodajte ga ohlađenom kremu. Zatim dodajte mlevene orahe i sve sjedinite. Korice presecite po dužini, pa nafilujte 4 uske i duge korice. Fila ima dovoljno i za korice i oko torte. Dekorišite po želji i ohladite.
(Espreso/ Recepti Žena Blic)