Preukusno!
OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA KAFANSKE ŠKEMBIĆE: Dinsta se u OVOME, ulje VAM NE TREBA
Neki kažu da su škembići kafansko jelo, a drugi opet tvrde da je to "pravo muško jelo".
Bilo kako bilo, ova gastronomska avantura može da počne upravo u vašoj kuhinji.
Sastojci:
1 kg svinjskih ili junećih škembića; 1 veza zeleni; 1 celer; mešavina začina po ukusu; 4 čena belog luka; 2 lovorova lista; 1/2 kašičice bibera u zrnu; 5 glavica crnog luka; 100 g mesnate suve slanine; 50 g paradajz pirea ili gustog soka; peršunov list; 1 puna kašika masti; 4-5 kašika brašna; 1 kašičica mlevene slatke paprike.
Priprema:
U šerpi zagrejati mast, pa dodati sitno seckane 4 glavice crnog luka, biber u zrnu ilovorov list. Ubaciti sitno seckanu slaninu, pa sve lepo propržiti oko 4-5 minuta. Zatim sipati 4-5 kašika brašna i neprestano mešati dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodati sitno seckan beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.
Sipati 1,5 l vode i dodati škembiće, pa ih kuvati još 15-20 minuta. Pred kraj kuvanja začiniti i zaljutiti po ukusu. Uz dobro belo vino, prijatno.
(Espreso/Alo)