ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU
OVO POVRĆE UNIŠTAVA HOLESTEROL, ŠTITI JETRU I KRVNA ZRNCA: Jedna grupa ljudi ipak NE SME DA GA JEDE
Reguliše krvni pritisak i smanjuje holesterol
Visok holesterol može biti opasan za zdravlje, a postoji pregršt prirodnih lekova koji ga snižavaju.
Među njima je i cvekla, jedno od najlekovitijih povrća koje poboljšava i funkciju jetre.
Cvekla je prepuna vitamina, sadrži veliku količinu vitamina C, B1 i B2, karotena, kao i minerale poput kalijuma, natrijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, sumpora, joda.
Cvekla je posebno korisna ljudima koji su vegetarijanci, jer sadrži kobalt koji stvara vitamin B12, a koji često fali onima koji praktikuju ovakav režim ishrane. Možda ste nebrojano puta čuli da nije bogata gvožđem, ali anemičnim osobama se preporučuje zbog toga što štiti crvena krvna zrnca.
Osim toga, cvekla reguliše krvni pritisak i smanjuje holesterol. Ipak, jedna grupa ljudi ne bi trebalo da jede cveklu u većim količinama i prečesto.
Reč je o onima koji imaju problema sa kamenom u bubregu i ljudima koji pate od osteoporoze.
(Espreso/Najzena)