ISPROBAJTE
EVO KAKO DA VAM DOMAĆA SUPA ISPADNE VRHUNSKI! Mala tajna velikih majstora (RECEPT)
Raspametiće vas ukus, a vaši gosti i ukućani biće oduševljeni
Supa je već tradicionalno jelo na svakoj trpezi u Srbiji, ali da li svako zna da je pripremi na baš pravi, stari, domaći način? U nastavku vam donosimo recept za baš takvu!
Sastojci
ćureći vratovi
kosti od jedne koke, sa malo mesa na njima
2-3 velike šargarepe
2 paškanata sa lišćem
2 ili više krompira
1 velika glavica luka sa ljuskom
pola glavice manjeg celera
desetak grančica peršuna
3 - 4 čena belog luka
10 - 15 zrna bibera
1 list lovora
Priprema
1.
Meso oprati i iseći na komade ( po želji možete vstaviti samo piletinu ili samo ćureće vratove, ja nekada stavim oba mesa nekad samo jedno ).
2.
Svo povrće oćistiti, osim krompira i dobro oprati, iseći na komade veličine po želji i staviti sve zajedno u veliku šerpu.Ko voli, neka glavicu luka iseče na pola pa neka je zapeče malo na plotni i tek onda staviti u šerpu sa ostalim povrćem ( ja ne volim kad je luk zapečen i stavljam celu glavicu luka u supu,nekad i dve, jer u našoj kući svi vole, osim mene, kuvani luk iz supe ).Posoliti po ukusu, dodati biber u zrnu, poklopiti i pustiti da provri,kad provri,smanjiti temperaturu i kuvati tek da vidite da po malo vri sve dotle dok nije povrće kuvano na pola i tek onda dodati oljušten i opran krompir (dodajem ga kasnije da mi se krompir ne raskuva).
3.
Tokom kuvanja skidati penu od mesa,koja se skuplja na površini tečnosti.
4.
Ako volite da vam je supa “jača” obavezno stavljati meso u hladnu vodu, a ako volite da vam je meso bolje od supe onda stavljati meso u provrelu vodu ( ovo sam davno naučila od moje mame ).
5.
Kad je meso i povrće kuvano izvaditi iz šerpe,blago posoliti a tečnost procediti ( mi obično jedemo povrće i meso iz supe sa hrenom posle supe i to nam je dovoljno za ručak ) i zakuvati sa domaćim rezancima ili sa knedlama i po ukusu dodati vegetu, ili bilo koji suvi začin koristite.
6.
Kuvanu šargarepu možete iseckati i vratiti nazad u šerpu ili staviti sa strane pa svako neka sipa sebi koliko voli.
Posuti sitno seckanim svežim peršunom
Prijatno!
(Espreso)