Domaća supica, Foto: Profimedia

ISPROBAJTE

EVO KAKO DA VAM DOMAĆA SUPA ISPADNE VRHUNSKI! Mala tajna velikih majstora (RECEPT)

Raspametiće vas ukus, a vaši gosti i ukućani biće oduševljeni

Objavljeno: 02.06.2022. 23:52h

Supa je već tradicionalno jelo na svakoj trpezi u Srbiji, ali da li svako zna da je pripremi na baš pravi, stari, domaći način? U nastavku vam donosimo recept za baš takvu!

Sastojci

ćureći vratovi

kosti od jedne koke, sa malo mesa na njima

2-3 velike šargarepe

2 paškanata sa lišćem

2 ili više krompira

1 velika glavica luka sa ljuskom

pola glavice manjeg celera

desetak grančica peršuna

3 - 4 čena belog luka

10 - 15 zrna bibera

1 list lovora

Priprema

1.

Meso oprati i iseći na komade ( po želji možete vstaviti samo piletinu ili samo ćureće vratove, ja nekada stavim oba mesa nekad samo jedno ).

2.

Svo povrće oćistiti, osim krompira i dobro oprati, iseći na komade veličine po želji i staviti sve zajedno u veliku šerpu.Ko voli, neka glavicu luka iseče na pola pa neka je zapeče malo na plotni i tek onda staviti u šerpu sa ostalim povrćem ( ja ne volim kad je luk zapečen i stavljam celu glavicu luka u supu,nekad i dve, jer u našoj kući svi vole, osim mene, kuvani luk iz supe ).Posoliti po ukusu, dodati biber u zrnu, poklopiti i pustiti da provri,kad provri,smanjiti temperaturu i kuvati tek da vidite da po malo vri sve dotle dok nije povrće kuvano na pola i tek onda dodati oljušten i opran krompir (dodajem ga kasnije da mi se krompir ne raskuva).

foto: Profimedia

3.

Tokom kuvanja skidati penu od mesa,koja se skuplja na površini tečnosti.

4.

Ako volite da vam je supa “jača” obavezno stavljati meso u hladnu vodu, a ako volite da vam je meso bolje od supe onda stavljati meso u provrelu vodu ( ovo sam davno naučila od moje mame ).

5.

Kad je meso i povrće kuvano izvaditi iz šerpe,blago posoliti a tečnost procediti ( mi obično jedemo povrće i meso iz supe sa hrenom posle supe i to nam je dovoljno za ručak ) i zakuvati sa domaćim rezancima ili sa knedlama i po ukusu dodati vegetu, ili bilo koji suvi začin koristite.

foto: Printscreen

6.

Kuvanu šargarepu možete iseckati i vratiti nazad u šerpu ili staviti sa strane pa svako neka sipa sebi koliko voli.

Posuti sitno seckanim svežim peršunom

Prijatno!

(Espreso)