Dr Perišić, Foto: Nebojša Mandić, Prva tv printscreen

OPREZ

KORA OVOG VOĆA JE NAJOTROVNIJA NA SVETU: Puna je PESTICIDA, bolje da ga uopšte ni ne jedete! (FOTO)

Dr Voja je objasnio koje voće u kori ima pesticide i kako ih skinuti

Objavljeno: 01.06.2022. 08:42h

Ljudi iz regiona su ostali u šoku jer su nedavno u Hrvatskoj iz prodaje hitno izbacili neke konzerve ribe i pojedine suhomesnate proizvode, bili su puni pesticida.

Sladoled koji se nalazio u toj zemlji preventivno je povučen i kod nas, a o štetnosti pesticida i njihovom uklanjanju govorio je prof. dr Vojislav Perišić u Jutarnjem programu.

- Reći ću vam jednu činjenicu koja će jako da vas onespokoji, 15 odsto pesticida, insekticida kojima se prskaju voće i povrće, ne može se ukloniti i mi to unosimo u organizam. izbaciti iz organizma. E onda je pitanje, šta će naša jetra raditi s tim? Fungicidi, pesticidi i druge hemikalije mogu se zadržati - rekao je ovaj gastroenterolog i dao primer jabuke.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: AP
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Reddit/rascals wager
FOTO: foto rina
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/ edokaraoke
FOTO: foto rina

- Jutros sam uzeo svežu jabuku, s pijace. Imam i jednu koja je stajala. Ona koja je stajala, nije joj masna koža, a ovoj sa pijace jeste. Da bi se oprao plod jabuke, mora da se opere sirćetnom kiselinom. Može i soda bikarbona, ali se postavlja pitanje, kog je tipa pesticid? Neka odstoji 15 minuta u rastvoru sirćeta, ako je pesticid baza, rastvoriće ga kiselina. Ali ako je pesticid kiselina, kao najveći broj njih, onda morate sodu bikarbonu - rekao je on.

Rastvor za uklanjanje pesticida napravićemo sa deset grama sode na litar vode, ili 100 mililitara sirćeta na 300 mililitara vode. Ali tu nije kraj, rekao je prof. dr Perišić!

FOTO: RINA
FOTO: Rina
FOTO: Rina
FOTO: RINA
FOTO: Pritnscreen
FOTO: RINA
FOTO: RINA
FOTO: Subotica živi
FOTO: Printscreen
FOTO: Filip Plavčić
FOTO: Filip Plavčić
FOTO: Printscreen
FOTO: Filip Plavčić
FOTO: Beta/Miloš Miškov
FOTO: Beta/Miloš Miškov
FOTO: Profimedia
FOTO: Filip Plavčić
FOTO: Filip Plavčić
FOTO: Filip Plavčić
FOTO: Filip Plavčić
FOTO: Filip Plavčić
FOTO: Nebojša Mandić
FOTO: Filip Plavčić
FOTO: filip
FOTO: filip plavčić

- Onda tek dobro operite, pa ipak oljuštite! Zdrava je kora, ali ispod nje se koncentrišu toksini, ne treba jesti koru, ona nam samo čisti zube kada grizemo, ali ispod nje su hemikalije. I vodite računa tamo gde je peteljka, i dno, to obavezno skinite jer se tu pesticidi koncentrišu - rekao je on.

(Espreso)