isprobajte
OVO JE JEDINA RIBA KOJA SE NE ČISTI I JEDE SE CELA! Nikad ne biste pogodili da je O NJOJ REČ (RECEPT)
Girice spadaju u grupu masnih riba u kojoj se nalaze i pastrmka, tunjevina, haringa, sardina, losos
Uglavnom ćete ih naći u zamrznutoj varijanti, ali i u ribarnicama se često možu pronaći sveže girice, po ceni od oko 800 dinara po kilogramu. Girice su mnogima omiljeno jelo, a ujedno nas asociraju na more i leto.
Prednost girica je u tome što njih nije potrebno čistiti i jedu se cele, idealna kombinacija, zar ne? Dovoljno će biti samo da ih operete, ocedite i posušite na kuhinjskom papiru i prženje može da počne. Za vas smo odabrali najjednostavniji recept za spremanje ove ukusne ribe.
Recept za girice
Sastojci
500-600 g girica
1 kašičica soli
150 g brašna
0,5 l ulja za prženje
Uređene girice oprati, posoliti i staviti u veću cediljku, pa ih protresti da se so ravnomerno rasporedi i ostaviti oko 1 sat da odstoje i ocedi se višak tečnosti.
Posuti girice brašnom tako u cediljci i protresati, da svaka girica bude obavijena brašnom sa svih strana. Najbolje je cediljku staviti iznad neke posude (vangle ili činije) da u nju pada brašno iz cediljke. Ponovo na girice izručiti brašno koje je izašlo iz cediljke i ponoviti postupak protresanja dok sve girice ne budu uvaljane u brašno. Ovo je brži način valjanja nego da se pojedinačno svaka girica valja.
Zagrejati ulje u šerpi i na nešto jačoj temperaturi pržiti girice, onoliko koliko može da stane, a da popune površinu šerpe, dok ne porumene. Povremeno ih promešati da se ravnomerno ispeku sa svih strana. Najbolje je da budu reš pečene, jer se tako sitne kosti ispeku. Vaditi ih na papirni ubrus, da upiju višak masnoće. Mogu se jesti i hladne i tople.
(Espreso)