Skordalija, Foto: Printscreen/Youtube/Akis Petretzikis

prilog

GRCI PRAVE UBEDLJIVO NAJBOLJI UMAK: Kremastije je od PIREA, tajna je u OVIM SASTOJCIMA (RECEPT)

Poslužite na sobnoj temperaturi ili ohlađeno (ako ste ga ohladili pre dodavanja ukrasa)

Objavljeno: 31.05.2022. 15:13h

Primamljivi umak koji možete poslužiti ohlađen ili na sobnoj temperaturi - kao predjelo za ukusni grčki obrok ili prilog uz ribu.

Skordalija je prelep umak od belog luka u grčkom stilu. Ovaj jednostavan recept za skordaliju je napravljen od krompira i aromatizovan belim lukom, mlevenim bademima i limunovim sokom.

FOTO: Printscreen/Youtube/Akis Petretzikis
FOTO: Printscreen/Youtube/Akis Petretzikis
FOTO: Printscreen/Youtube/Akis Petretzikis
FOTO: Printscreen/Youtube/Akis Petretzikis

Sastojci:

0,5 kg krompira, oljuštenog i isečenog na kockice

soli

80 grama blanširanih badema (ili oljuštenih oraha)

3 do 6 čena belog luka ili pečenog belog luka

foto: Printscreen/Youtube/Akis Petretzikis

¼ šolje plus 2 kašike svežeg limunovog soka

¾ šolje grčkog ekstra devičanskog maslinovog ulja

1 zeleni luk, isečen i tanko narezan, za ukras

Svež seckani peršun, za ukras

Korica 1 limuna, za ukras

foto: Printscreen/Youtube/Akis Petretzikis

Uputstva

Pripremite i kuvajte krompir. Stavite krompir naseckan na kockice u veliko cedilo i isperite hladnom vodom dok voda ne bude bistra. Prebacite u šerpu i dodajte vodu da prekrije krompir. Dobro posolite vodu. Pustite da provri na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru na srednje-nisku i kuvajte oko 10 do 15 minuta ili dok se krompir dobro ne skuva. Krompir ocedite u istu cediljku i ponovo isperite, ovoga puta vrelom vodom, 30 sekundi. Krompir ostavite na stranu 5 do 7 minuta kako bi višak vlage ispario.

Napravite pastu od belog luka i badema. Dok se krompir hladi, pomešajte bademe, beli luk, veliki prstohvat soli i limunov sok u maloj posudi procesora hrane sa sečivom. Pokrenite procesor dok se beli luk i bademi ne pretvore u pastu.

Zgnječite krompir. Kombinujte pire krompir sa ekstra devičanskim maslinovim uljem i pastom od belog luka i badema. U pire krompir dodajte otprilike ½ maslinovog ulja, malo po malo, dobro mešajući drvenom kašikom. Dodajte pastu od belog luka i badema i dobro promešajte.

Zatim dodajte preostalo maslinovo ulje, ponovo malo po malo, dobro mešajući drvenom kašikom. Probajte i dodajte još košer soli ako je potrebno. Dobro izmešati da se sjedini. (U ovom trenutku, ako ne servirate skordaliju, možete je ostaviti da se ohladi, a zatim ohladiti u frižideru do kasnije). Dodajte ukras i poslužite.

Prebacite umak od pire krompira u činiju ili posudu za serviranje. Dodajte obilno malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i na vrh stavite seckani zeleni luk, peršun i limunovu koricu. Poslužite na sobnoj temperaturi ili ohlađeno (ako ste ga ohladili pre dodavanja ukrasa).

(Espreso / Magazin Novosti)