OSVEŽIĆE VAS
NAPRAVITE DOMAĆI SOK OD LIMUNA: Ovaj recept do sada niste probali!
Raspametićete se kada ga probate.
Napravite domaći sirup od limuna i osvežite se za naredne vrele dane koje nas očekuju.
Potrebni sastojci:
1 kilogram limuna 1 kilogram šećera 3 litre vode 3 kesice limuntusa
Postupak pripreme:
Dobro operite limun.
Ukoliko nemate svoj domaći, ili ako imate a redovno je prskan, opet ga dobro operite. Ovaj korak je posebno važan ukoliko kupujete u marketu, jer znamo da je voće i povrće iz marketa tretirano raznim stvarima kako bi održali svežinu. To je u redu, tako mora, ali vama ostaje zadatak da operete ili oljuštite kupovno..
Pošto je za pripremu sirupa potreban ceo limun, dakle, sa sve korom, operite limunove mešavinom hladne vode i sode bikarbone. Trljajte koru fino, možete i mekanim, novim! sundjerom.
Dobro oprane limunove sada sameljite na mašinici za meso, ili uz pomoć secka, blendera, šta vam je pri ruci.
Kašu od limuna preručite u odgovarajuću šerpu, zatim dodajte vodu, šećer i limuntus. Po želji možete dodati i vanilin šećer, za još sladji ukus.
Prema nekim receptima, za pripremu ide duplo veća količina šećera, šta ja ne preporučujem jer u tom slučaju ovaj sirup zaista gubi vrednost. Ipak je to previše, a ovako je taman da zasladi a nedovoljno da zaseni nutrijente iz limuna.
Dakle, sada kada ste u kašu od limuna dodali ostale sastojke, dobro promešajte pa poklopite šerpu, i ostavite na dnevnoj temperaturi da odstoji 24 sata. Tokom tih 24h, povremeno promešajte smesu da bi se šećer brže i bolje otopio..
Nakon tog vremena, smesu procedite kroz cediljku. Više puta ako želite baš čist sok od limuna, a ukoliko volite i pulpu, onda će biti dovoljno samo jednom.
Gotov sok sada sipajte u odgovarajuće flaše pa ih dobro zatvorite. Pošto nema kuvanja, sok je hladan, i odmah ga možete odložite u špajz ili frižider.
(Espreso)