REŠENJE JE TU
PRŽITE HRANU, A ULJE PRSKA LI PRSKA: Iskusne DOMAĆICE otkrile kako DA VIŠE NE DOLAZI DO TOGA, caka je u 1 ZAČINU
Važno je da namirnice koje stavljate na zagrejano ulje ne budu vlažne, jer upravo kombinacije vlage i vrelog ulja dovodi do prskanja
Prilikom prženja hrane sigurno vam se desilo da isprskate ulje po šporetu ili odeći, ili pak možda imate paniku, pa kada krenete da stavljate hranu, štrecate se kako vas ulje ne bi ispržilo. Sada ne morate da se brinete niti dodatno da čistite. Postoje jednostavni trikovi kojim se prskanje može sprečiti, a retko koja domaćica zna za njih.
Začin pre hrane
Trik koji sprečava prskanje ulja je krajnje lak – čim u tiganj dodate ulje, pre nego što se zagreje, dodate i malo soli, a hranu pre prženja dobro osušite.
Važno je da namirnice koje stavljate na zagrejano ulje ne budu vlažne, jer upravo kombinacije vlage i vrelog ulja dovodi do prskanja. Prosušite ih i lagano, uz pomoć špatule, spuštajte u tiganj, sa što manje visine.
Temperatura
Možda mislite kako ste do sada postali ekspert i kako vam nije potreban termometar da biste prepoznali temperaturu ulja, ali iznenadili biste se koliko grešite.
Naravno, možete to proveriti pomoću komadića hleba, tosta ili umakanjem drvene varjače – ali nijedna od ovih metoda nije dovoljno precizna i možete ozbiljno omanuti.
Prava temperatura ulja pravi razliku između hrskavog, ukusnog jela i mlitave, uljem natopljene hrane, pa možda i nije tako loša ideja uzeti dobar termometar za kuvanje koji će vam uvek tačno reći kada je ulje spremno.
(Espreso / Krstarica)