Leskovačka mućkalica, Foto: Printscreen Youtube / Adrijana Nikolic

njam!

SPREMITE LESKOVAČKU MUĆKALICU PO ORIGINALNOM RECEPTU! Omiljeno JELO sa JUGA krije JEDNU JEDINU TAJNU! (VIDOEO)

Kako kažu domaćice iz ovog kraja, tajna je baš u mućkanju, tj. protresanju šerpe u kojoj se ovaj specijalitat sprema, nikako mešanju

Objavljeno: 29.05.2022. 12:44h

Specijalitet sa juga Srbije, tačnije Leskovca, mućkalica je omiljena u svim delovima naše zemlje.

Jednostavno se priprema, a imaćete pravi gurmanski ručak koji će malo ko odbiti. Kako kažu domaćice iz ovog kraja, tajna je baš u mućkanju, tj. protresanju šerpe u kojoj se ovaj specijalitat sprema, nikako mešanju.

Sastojci:

700 g prošaranog svinjskog vrata

300 g paradajza pelata

6 crvenih paprika pečenih

3 glavice crnog luka

200 ml vode

2 lista lorbera

so, biber, aleva paprika

peršun

Priprema:

Meso začinite po ukusu, pa ga ispecite na roštilju ili teflonu bez ulja. Sitno naseckan luk propržite na ulju da se zastakli, pa dodajte papriku, a zatim i paradajz. Pržite sve zajedno dvadesetak minuta, uz povremeno dodavanje vode.

FOTO: Printscreen/Youtbe/Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtbe/Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtbe/Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtbe/Kuhinja Valentina Mašković

Meso isecite na krupnije kocke a onda ga dodajte povrću i nastavite da dinstate jelo još desetak minuta. Mućkalicu ne bi trebalo mnogo mešati, nego samo povremeno protresti šerpu.Dodajte začine po ukusu. Po pravilu bi trebalo da bude ljuta, ali, ako ne volite, nemojte dodavati ljutu papriku. Preručite jelo u vatrostalnu ili zemljanu posudu i zapecite u rerni još desetak minuta. Pred sam kraj dodajte sitno naseckan peršun.

(Espreso)