Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

ALPSKA PICA

PREUKUSNA ALPSKA PICA BRZO I LAKO: Obožavaćete OVAJ recept i deliti ga sa SVIMA!

Ništa nije bolje od pravljenja sopstvenog testa za picu. Pogotovo kad je preliveno gruierom i salamom za ukusan alpski ukus

Objavljeno: 28.05.2022. 15:56h

Za alpsku picu trebaće vam pola sata-sat da je pripremite, pa je idealna opcija za ručak posle posla.

Sastojci

Za testo

500g običnog brašna, plus dodatno za posipanje prašine

2 kašičice soli

7g kesica suvog kvasca

320 ml mlake vode

sušene prezle ili griz, za ​​posipanje

Za preliv

80g gruiere sira, rendanog

250g krem freš (kisela krema)

soli i sveže mlevenog crnog bibera

1 veliki crveni luk, tanko narezan

140g salame, isečene na trakice

lišće majorana

FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Postupak:

Za testo za picu pomešajte brašno, so i kvasac u velikoj posudi. Postepeno dodajte vodu, dobro mešajući rukama da dobijete testo. Ako vam je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna. Oblikujte loptu, prekrijte krpom i ostavite da odstoji pet minuta.

Mesite testo oko 10 minuta i podelite ga na pola. Čistu kuhinjsku krpu pospite malo brašna i na nju stavite komade testa. Pokrijte malo vlažnom krpom i ostavite da se diže najmanje 30 minuta na toplom mestu.

Zagrejte rernu na 240C. U međuvremenu, za preliv, pomešajte gruiere i krem freš u činiji, dodajući malo soli i bibera po ukusu. Ostavite na stranu.

Kada je testo naraslo, pospite malo brašna na čistu radnu površinu i jednu lopticu testa raširite u krug prečnika oko 30cm, čineći ga što tanjim (bez kidanja), sa malo debljim rubom. Ponovite sa drugom loptom testa. Dva ravna pleha pospite prezlom ili grizom i na njih stavite podloge za picu.

Preko svake podloge rasporedite krem fraiš smesu. Prelijte lukom i salamom. Pecite u zagrejanoj rerni 10 minuta. Izvadite iz rerne, pospite majoranom i poslužite

(Espreso / Magazin Novosti)