idealan ručak
BISER SVAKE TRPEZE: Origanalni MAĐARSKI recept za čuveni Sekelji GULAŠ - ovo se ne propušta!
Najbolje je da ga poslužite uz bareni ili pire krompir, a možete u njega dodati i testeninu ili knedle
Mađari su majstori bez premca kada se radi o spremanju jake i pikantne hrane koja daje energiju za čitav dan.
Sekelji gulaš, koji je dobio ime po njegovom tvorcu, mađarskom piscu i novinaru Jožefu Sekeljiju.
Prema priči, Sekelji je u društvu poznatog pesnika Šandora Petefija sedeo u jednom restoranu, na kraju dana kada u kuhinji nije ostalo mnogo namirnica, a među onome što je ostalo, nalazilo se malo kiselog kupusa i svinjskog paprikaša. Navodno, on je tražio da mu spoje ostatke ta dva jela, i tako je nastala ova ukusna đakonija.
Sastojci:
– prasetina, 900 g – kiseli kupus, 1,2 kg – crni luk, 2 glavice – zelena paprika, 160 g – brašno, 20 g – mast, 100 g – ljuta tucana paprika, 15 g – beli luk, glavica – so – kim – mirođija
Priprema:
Isecite meso na kockice i propržite ga na malio masti. Kada porumeni sa svih strana, dodajte sitno iseckani crni luk i zelenu papriku. Kada luk postane providan, dodajte malo soli, ali ne preterujte, jer je kupus koji ćete dodati kasnije već slan. Dodajte biber, ljutu papriku i ostale začine, pa sipajte vodu. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta.
Kada meso bude skoro skroz kuvano, dodajte kiseli kupus i nalijte još vode, pa poklopite šerpu i ostavite da se kuva 10 do 15 minuta.
Ukoliko želite, kasnije možete da ga zapečete u rerni. Najbolje je da ga poslužite uz bareni ili pire krompir, a možete u njega dodati i testeninu ili knedle.
(Espreso / objektiv)