SETIMO SE NEKAD
DROBA, EMBARGO KOLAČ, ŽUMANCE SA ŠEĆEROM! Ova jela su DEVEDESETIH bila na stolu svake kuće, danas ih retko ko pravi
Tih godina hrana se pravila od malo sastojaka
Devedesete ćemo pored stalnih restrikcija, inflacija, političkih trzavica, dizelaša i opasnih momaka sa asfalta, pamtiti takođe i po jelima koja su naše bake, majke i tetke izmišljale, ne bi li nas prehranile onda kada su rafovi bili prazni da ni prašina nije bila na njima.
Neka od tih jela se sa mukom sećamo i ne pomišljamo da ih probamo opet, dok se drugih rado setimo: - cicvara - mast, kukuruzno brašno i to belo, voda, ko je bio malo bogatiji stavljao je i kajmak i koziji sir u jelo koje je obeležilo detinjstvo mnogih generacija.
mekike - testo uz koje su mnoga deca odrastala. Mogu da se jedu i uz slano i uz slatko, a najbitnje je da su stomaci puni, a da ne mora da se trči po namirnice u prodavnicu. Idealni sastojci su kvasac šećer ,so, jaja, brašno, mleko uz dodatak vode. - droba - to i nije jelo, nastaje, zapravo, kad sipate slatko mleko u tanjir, pa izdrobite hleb i to je to - embargo kolač - mnogi su ga zvali "kolač od ništa", potrebno je bilo testo i džem - kačamak - danas retko ko zna da napravi kačamak,takav da ga jedu svi ukućani, a recepti su se prenosili sa kolena na koleno, uglavnom kukuruzno brašno i voda idu kao glavni sastojci.
- klin čorba - Mnogi nisu zaboravili ni klin čorbu i prežganu juhu, koje su njihove bake rado pravile, a danas su zaboravljena preukusna jela. - žumance sa šećerom - Ovaj slatkiš ste kao mali verovatno voleli više od bilo koje čokolade
- koh - iako ga vezujemo za kolač koji se nekada spremao, mnogi ga i danas vrlo rado spremaju - prženice - ovo mnogi i danas jedu
(Espreso)