OBRATITE PAŽNJU
EVO KAKO DA VAM ŠEĆER ŠTO DUŽE POTRAJE!
Šećer nema rok trajanja, ali samo ako se pravilno čuva
Šećer se neće nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Međutim, treba sprečiti da se zgrudva ili postane tvrd kao kamen, da bude podalje od vlage, toplote i insekata.
Šećer je najbolje držati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi. Bitno je da posuda ima poklopac koji je potpuno prekriva, a pre nego što sipate šećer u nju pobrinite se da unutrašnjost bude potpuno suva.
Posuda u kojoj držite šećer treba da bude daleko od svih izvora toplote ili vlage, prvenstveno šporeta i sudopere. Za svaki slučaj, možda ne bi bilo loše da mu dodate apsorber vlage – jedan od najboljih je običan beli pirinač, koji možete da stavite u platnenu kesicu (otprilike jednu kašičicu) i smestite na dno posude u koju ćete staviti šećer.
Smeđi šećer posebno je sklon stvrdnjavanju, pa ćete verovatno morati da ga omekšavate pre merenja i upotrebe. U posudu sa šećerom možete da stavite komadić jabuke ili hleba jer će otpustiti vlagu i sprečiti stvrdnjavanje. Smeđi šećer možete da stavite i u staklenu posudu, pa u mikrotalasnu pećnicu s drugom staklenom posudom napunjenom vodom – vlaga bi trebalo da ga omekša za manje od minut (proverite u intervalima od 20 sekundi kako biste izbegli pregrevanje), piše Tportal.
Šećer u prahu dobro je čuvati na sobnoj temperaturi, sve dok se nalazi u hermetički zatvorenoj posudi. Iako mu je dodat kukuruzni skrob kao sredstvo protiv stvaranja grudvica, možda će biti potrebno da ga promešate ili prosejete da biste se rešili svih grudvica.
(Espreso)