opametimo se!
NAJČEŠĆE GREŠKE SRBA KADA JE U PITANJU KUPOVINA I ČUVANJE HRANE: Karakteriše nas da svi OVO radimo!
Nemojte kupovati više nego što vam je potrebno. Nije strašno ni ponekad biti gladan. Izbegavajte da idete gladni u kupovinu
Bacanje hrane nije tako bezazlen problem kako ga mnogi doživljavaju. Ona stara „gde ima tu se i baca, tu se i prosipa“, u ovom slučaju je besmislena.
Hrane zapravo nema dovoljno. Bacanje hrane ne troši samo novac. Odbačena hrana se šalje na deponije gde truli i proizvodi metan koji je nakon ugljendioksida najodgovorniji za efekat staklene bašte.
Drugim rečima: bacanje hrane doprinosi negativnim klimatskim promenama. Prema Institutu za Svetske resurse, skoro četvrtina svih upotrebljenih voda u poljoprivredi potroši se na bačenu hranu.
Miroslav Otašević, inženjer prehrambene tehnologije podelio je par saveta o pravilnom skladištenju hrane.
Nemojte kupovati više nego što vam je potrebno. Nije strašno ni ponekad biti gladan. Izbegavajte da idete gladni u kupovinu. Izbegavajte kupovinu voća i povrća na veliko. Pažljivo planirajte kupovinu kao i potrošnju kupljenog. Pokušajte da ispravno skladištite hranu i kupljene proizvode: krompir, paradajz, luk, krastavac nikada nemojte hladiti – uvek ih čuvajte na sobnoj temperaturi.
Postoje plodovi koji proizvode gas etilen prilikom sazrevanja. Takvi su: paradajz, banana, kruška, breskva, dinja, mladi luk.
Njih držite podalje od krompira, jabuke, paprike, lisnatog zelenila jer su oni jako osetljivi na etilen.
Uopšte, ubran plod nije ubijen ili mrtav kao što neki misle. Naprotiv, ubrano voće i povrće je tek tada živo. Kada se ubere sve životne aktivnosti i svi biohemijski procesi su intenzivniji nego pre branja. Ubrani plod intenzivnije diše. Ako voće i povrće čuvate na gomili, veće su šanse da će istruliti. Izbegavajte čuvanje mokrog voća i povrća, pokušajte da ga obrišete. Voda potpomaže truljenje. Pa znate i sami, kada jedete uvek su na dnu one trule voćkice. To je zato što se voda u posudi slije na dno, a one voćkice koje su u vodi – najbrže istrule. Vodite računa kada voće i povrće vadite iz frižidera, jer tada dolazi do kondenzacije vode na površini plodova i polodovi brže trule. Luk čuvajte na tamnom, suvom i hladnom mestu (ne morate u frižideru), zamotajte ga u novine. Ako vas mrzi da svaku glavicu luka odvojite novinama, onda povremeno proverite da li neke glavice treba odvojiti od drugih jer su se pokvarile.
Bosiljak i peršun tretirajte kao cveće. Držite ih u čaši sa vodom i operite samo jednom, neposredno pre upotrebe. Ako želite da imate neosušeni peršun i bosiljak u sred zime, onda od njih napravite kockice. U posudu za kockice leda, stavite iseckani peršun i bosiljak, dodajte maslinovo ulje i zamrznite. Krompir čuvajte na tamnom i hladnom mestu, najbolje u gajbici ili plastičnoj posudi u kojoj će na dnu biti novine.
Po pitanju čuvanja krompir i jabuke su najbolji prijatelji, najmanje su šanse da kompir proklija pored jabuka. Ako želite da sačuvate oljušten krompir, stavite ga u rastvor vode i sirćeta (nekoliko kapi sirćeta) i nakon toga ga možete držati u frižideru malo duže. U zavisnosti u kojoj fazi zrelosti je ubran, paradajz može van frižidera opstati od 3 nedelje do 2 meseca. Nikada ga nemojte stavljati u frižider jer gubi aromu i ukus. U frižider takođe nikada ne stavljajte ni krastavac, brže truli jer je veoma osetljiv na hladnoću. Pečurke izbegavajte da čuvate, ali ako već morate – čuvajte ih sa peršunom u papirnoj kesi i perite isključivo pre pripreme.
Jagode perite isključivo pre konzumacije. Ako želite da vam duže traju, onda ih operite u rastvoru vode i sirćeta (dve čaše vode, jedna čaša sirćeta), zatim ih stavite u plastičnu posudu ili plastičnu kesicu u zamrzivač. Ako želite da traju duže, banane možete čuvati u zamrzivaču ali isključivo oljuštene u plastičnoj kutiji. Pomorandže i limun sakrijte od svetla. Banani ćete produžiti rok ako joj peteljku zamotate u aluminijumsku ili plastičnu foliju.
Nemojte kupovati i jesti samo lepe jabuke, kruške i banane. Ponekad kupite i one ružne, možda su čak i zdravije. Ako nisu trule, nije bitno ako su ružnjikave. Slobodno ih konzumirajte. Ako voće ili povrće krene da truli, nemojte ga bacati. Ukoliko plod nije zahvatila plesan, odstranite trule delove i iskoristite zdrave.
Još jedan savet je da frižider održavate urednim i čistim. Kada kupite novu hranu, prvo pojedite staru, pa tek onda novu. Pokušajte da napravite red u frižideru po pitanju isteka datuma.
(Espreso / Žena)