Foto: Printscreen/youtube/Cookrate - Srpski
mmm preukusno!
KROMPIRIĆI BOLJE NEGO U NAJBOLJIM RESTORANIMA BRZE HRANE: Evo kako da napravite pravi HRSKAVI POMFRIT (RECEPT)
Krompir je magična namirnica koja, ukoliko je pripremljena na pravi način, može udovoljiti svačijem nepcu – bilo da ga kuvate, pravite njoke, krokete, pečete ga u rerni ili pravite pire. A evo kako da napravite savršeno hrskav pomfrit!
Objavljeno: 25.05.2022. 22:31h
Katarina Petrak
Ono što većina ljudi preferira jeste pomfrit. Tanko rezani, savršeno hrskav pomfrit, pečen u ulju. Međutim, neretko se dešava da krompirići koje jedemo u restoranu nisu ni nalik onima koje jedemo kod kuće.
Kako ih onda pripremiti na pravi način? Postoji nekoliko koraka koje ne bi trebalo da preskačete:
- Prvi i nezaobilazni korak jeste guljenje krompira – oljuštite krompir i dobro ga isperite od skroba.
- Zatim ga isecite na kriške čija debljina ne bi trebalo da prelazi pola centimetra. Nakon toga, kriške isecite na štapiće iste debljine.
- Posle seckanja ponovo isperite krompir – ovo ćete najlakše uraditi ukoliko ga stavite u veću cediljku, a zatim ga isperete pod mlazom vode.
- Sada sledi korak koji većina nas do sada nije praktikovala – ostavite krompir u činiji sa vodom u koju ste ubacili nekoliko kockica leda. Krompir bi trebalo da stoji u toj vodi 20 do 30 minuta.
- Nakon vađenja iz vode, krompiriće pre svega osušite suvom krpom ili papirnim ubrusom.
- Zagrejte ulje u tiganju ili fritezi na 180°C, pa pecite krompiriće četiri do šest minuta.
- Ovde nije kraj. Krompiriće izvadite, ocedite, a ulje dogrejte do temperature od 200°C. Nakon toga ih vratite u ulje i pecite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Iako ova vrsta pripreme oduzima više vremena, uverićete se da hrskavost i ukus opravdavaju uloženi trud.
Prijatno!
(Espreso/Krstarica)