naši su ludi za njom!
MILENA DRAVIĆ IH JE U SVOM KULTNOM FILMU OPASNO PROSLAVILA: Recept za POSLASTICU NAJJAČU NA SVETU (RECEPT)
Razlika između šnenokli i paradižota je samo u serviranju. Uživajte.
Šnenokle su stara poslastica koja se često nalazila na trpezi. Kada god odemo kod bake posluživala nas je ovim divnim desertom.
Ali šnenokle su postale čuvene kada ih je Milena Dravić nudila u seriji “Metla bez drške”. Svako ko je odrastao uz tu seriju kad god čuje šnenokle seti se čuvene glumice.
SASTOJCI:
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 4 kašike šećera
- 40 g vanilin šećera
- 2 kašike brašna (ravne)
- Za paradižot:
- rendana čokolada
- keks u komadu
PRIPREMA:
U širu i veću šerpu sipajte mleko, pa dodajte vanilin šećer i stavite da provri. Odvojite belanca i žumanca, pa u belanca dodajte kašiku šećera i umutite u čvrst šne. Kada okrenete naopako šne bi trebalo da ostane u posudi.
U cediljki će se belanca dodatno ocediti, jer ako ih odmah stavite u posudu u kojoj ćete servirati na dnu će vam ostati višak mleka. Oceđene oblačiće stavite u posudice u kojima ćete servirati.
U oceđeno mleko od belanaca dodajte šećer, brašno i žumanca, mutite i zakuvajte u preostalo kipuće mleko. Mešajte dok se ne dobije ređi krem. Sklonite sa vatre i kremom prelijte oblačiće.
Ako želite da napravite paradižot onda samo servirate šnenokle sa rendanom čokoladom i keksom.
(Espreso/Receptizasve)