zdravlje ulazi na usta!
ZAŠTO JE PROSO NAJZDRAVIJI: Ne samo što je odlična ZAMENA ZA MESO, već ga ovaj SASTOJAK ČINI IZUZETNIM (RECEPT)
Proso je drevna žitarica koja najveću primenu ima na području u Azije, Južne Americke i nekim delovima Evrope. Ova celovita žitarica bez glutena, takođe postaje sve popularnija kao alternativa pirinču ili kinoi.
Postoji mnogo različitih vrsta prosa i svi oni pripadaju porodici trava. Predstavlja otpornu kulturu i uzgaja se za stočnu hranu i ptičje seme, ali je i popularna hrana za ljude u mnogim delovima sveta zbog svoje visoke nutritivne vrednosti.
Proso može da se samelje u brašno i da se koristi za pravljenje hleba bez glutena i drugih proizvoda.
Oljušteni biserni proso je vrsta koju ćete najverovatnije da pronađete u prodavnicama. On je orašastog, blagog ukusa što ga čini odličnim dodatkom salatama, supama i drugim slanim jelima.
Kako se kuva proso?
Za kuvanje oljuštenog prosa zakuvajte dve šolje vode u malom loncu na jakoj vatri. Dodajte malo soli i jednu šolju prosa. Nakon što voda ponovno provri, smanjite vatru i kuvajte oko 20 minuta dok ne omekša.
Recepti
- Povrće u prosu
- Slatka kaša od prosa i jagoda ukusan bezgrešni slatkiš.
- Ćufte sa prosom!
(Espreso)