DOBRO POGLEDAJTE
AKO PETELJKA JAGODE IZGLEDA OVAKO NIKAKO NEMOJTE DA IH KUPUJETE: To je ZNAK DA NIKAKO NISU SVEŽE, ovo NIKO NE ZNA
One nikada nisu istog oblika i veličine i nisu istog ukusa sa svih strana, jer sunčevi zraci ne padaju ravnomerno na voće
Domaće jagode brže gube na svežini, ali postoje načini da ne postanu gnjecave.
Sezona jagoda uveliko traje, a njoj su se posebno radovali ljubitelji ovog ukusnog voća.
Da biste izabrali one najboljeg kvaliteta i koje su domaće, morate da znate nekoliko trikova kada ih kupujete.
Domaće jagode su zdravije i svežije, ali brže propadaju jer imaju manje pesticida. One su iste boje spolja i iznutra, te imaju puno semenki i veoma su sitne. To ih razlikuje od uvoznih, gde su semenke sitnije i ređe.
Prave, kvalitetne domaće jagode izdvajaju se i po intezivnom, prepoznatljivom mirisom. One nikada nisu istog oblika i veličine i nisu istog ukusa sa svih strana, jer sunčevi zraci ne padaju ravnomerno na voće.
Znalci kažu da valja obratiti pažnju i na peteljke – na uvoznim je velika, savršenog oblika i tamnozelena, dok je kod domaćih bleđa jer je nedavno ubrana.
S obzirom da domaće jagode brže gube na svežini i postaju gnjecave, dobro je da znate i trik kako da ih održite svežim duže vreme:
Jagode dobro operite, te ih stavite u staklenu teglu na čije dno ste postavili papirni ubrus. Ubrus će vremenom skupljati višak vlage, zbog čega će jagode ostati sveže i neće postati gnjecave.
(Espreso / Krstarica)