poslastica dana
OVAJ SPECIJALITET VOLI SVAKA SRPSKA KUĆA, ALI SA OVIM GA NISTE JELI: Čizkejk iz snova se topi u ustima! (RECPET)
Negde između kolača i pite se sirom nalazi se čizkejk.
Omiljena poslastica velikog broja ljudi, gotovo da je bez mane, naročito ako pravite varijantu sa korom bez pečenja. Postoji na desetine varijanti ovog kolača, koji je čini se iznova inspiracija poslastičarima da rade na njegovom usavršavanju.
Mi vam danas predstavljamo jednu njegovu varijaciju koja će vam zaista prijati u vrelim letnjim danima. Lagan, osvežavajući i sa korom zbog koje ne morate da palite rernu, ovaj čizkejk će ukrasti vaše srce.
POTREBNO:
Za koru:
140 g krekera
prstohvat fine morske soli
6 kašika putera, istopljenog
Za fil:
700 g krem sira, sobne temperature
½ šolja prah šećera
rendana korica od 2 limete
¾ šolje slatke pavlake
400 g zaslađenog kondenzovanog mleka
½ šolja soka od limete
½ kašičica ekstrakta vanile
prstohvat fine morske soli
korica limete za dekoraciju
PRIPREMA:
Za pripremu kore potrebno je krekere staviti u procesor za hranu i miksati da se dobiju sitne mrvice. Dodati zatim istopljeni puter i mešati da se sve sjedini drvenom kašikom. Prebaciti dobijenu smesu u okrugli kalup za tortu i potisnuti da se dobije ravnomeran sloj. Ostaviti u zamrzivaču najmanje 20 minuta.
Za pripremu fila potrebno je mikserom umutiti krem sir, šećer u prahu i koricu limete. Potrebno je da se dobije meka i pahuljasta smesa. Pred sam kraj dodati slatku pavlaku i nastaviti sa mućenjem srednjom brzinom. Potom sipati kondenzovano mleko i mutiti još vrlo kratko.
Na ohlađenu koru sipati fil, ravnomerno ga raspoređujući. Ostaviti u frižideru najmanje 8h, a najbolje preko noći. Sutradan skinuti obruč sa torte i dekorisati je narendanom koricom limete.
(Espreso/Ženskimagazin.rs)