MALO DRUGAČIJA VARIJANTA
MUSAKU SA TIKVICAMA NA OVAJ NAČIN JOŠ NIŠTE OKUSILI: A NAMIRNICA u kojoj se SRBI DAVE daje POSEBAN UKUS (RECEPT)
Poslužite toplo uz sezonsku saltu po izboru
Proleće donosi mogućnost za jela od povrća koja nam nedostaju tokom zime, a jedno od njih je i musaka sa tikvicama. Ovaj recept je malo drugačiji, jer se jelo pravi od rendanih tikvica.
Sprema se brzo i jednostavno, a kada ga jednom probate, poželećete da ga pravite često.
Deca uglavnom ne vole tikvice, ali u ovoj verziji rado ih probaju.
Sastojci:
4 tikvice srednje veličine
2 glavice crnog luka
500 g krupno mlevene svinjske plećke
1 čaša kisele pavlake (180 ml)
1 jaje
100 g kačkavalja
so
biber
crvena mlevena paprika
Priprema:
Oljuštite i izrendajte na krupnije tikvice, malo ih posolite i ostavite da puste vodu.
Na malo ulja propržite dve glavice crnog luka sečenog na rebarca, dodajte so i biber. Kad dobije braonkastu boju, dodajte krupno mleveno meso i pržite sve zajedno pet minuta. Na kraju dodajte malo crvene mlevene paprike.
Rendane tikvice ocedite da uklonite višak vode, pa ih ređajte u podmazanu vatrostalnu posudu. Na njih stavite meso, pa onda preko opet red tikvica. Posolite, pospite malo ulja po vrhu i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Musaku pecite pola sata. Umutite pavlaku sa jajetom i malo soli, pa prelijte musaku. Po vrhu narendajte kačkavalj i vratite musaku u rernu, pa pecite još 15 minuta, dok ne porumeni.
Poslužite toplo uz sezonsku saltu po izboru.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)