VRAĆA U DETINJSTVO
STARINSKI RECEPT ZA LENJU PITU: Samo NAŠE BAKE znaju u kom SASTOJKU SE KRIJE TAJNA, domaćice ovo DOBRO ZAPAMTITE
Kada je gotov, kolač izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi, a onda ga secite na kocke željene veličine i pospite šećerom u prahu
Lenja pita je kolač koji godinama prave domaćice u našim krajevima i uz čiji ukus su odrastale ganeracije. Ovo je poslastica u kojoj sočna jabuka u kombinaciji sa cimetom, upakovana u nežno testo, budi sva čula.
Većina domaćica i dalje traga za savršenim receptom za testo, Telegraf je za vas pripremio onaj po kom su lenju pitu pripremale naše bake.
Sastojci za kore:
500 g brašna
250 g margarina
250 g šećera
2 jajeta
1/2 kesice praška za pecivo
1/2 limuna
prstohvat soli
Sastojci za fil:
1 kg jabuka
1 kašika mlevenog cimeta
3 kašike griza
2 kašike masti
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Izrendajte jabuke, pa ih ostavite da odstoje pola sata kako bi pustile sok, a onda ih dobro isecedite. U šerpu dodajte mast i jabuke, pa dinstajte nekoliko minuta. Kada jabuke omekšaju, smanjite temperaturu i dodajte cimet i griz, pa sklonite šerpu s ringle.
U veću posudu stavite margarin, šećer, jaja, sok od limuna i mikserom sve dobro umutite. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo, pa zamesite testo i podelite ga na dva dela.
Polovinu rastanjite direktno na dno pleha, okvirnih dimenzija 30x40 centimetara i to će biti donja kora.
Preko donje kore sipajte sav fil i ravnomerno ga rasporedite. Drugi deo testa rastanjite, pa ga stavite preko fila.
Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, a onda još 10 minuta na 180 stepeni. Kada je gotov, kolač izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi, a onda ga secite na kocke željene veličine i pospite šećerom u prahu.
(Espreso / Telegraf)