zapamtite to
PROKLIJALI KROMPIR SME DA SE JEDE SAMO AKO IZGLEDA OVAKO: U suprotnom se IZLAŽETE VELIKOM RIZIKU
Što ih je više, to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja
Krompir je namirnica koju gotovo uvek imamo kod kuće jer je paktičan, može se spremiti na mnogo načina, a pritom je i ukusan, i daje puno energije. Ako ga čuvate na tamnom i hladnom mestu, duže će ostati svež, međutim, retko kome se nikada nije dogodilo da mu krompir proklija pre upotrebe, pogotovo jer većinom živimo u stanovima i nemamo mogućnost da ga smestimo na hladno mesto.
Činjenicu da je proklija obično ignorišemo. Jednostavno uklonimo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv. Na šta treba obratiti pažnju?
Treba proceniti koliko je krompir proklijao - da li su klice kratke i nema ih puno ili su se već dosta razrasle. Što ih je više, to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja.
Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir. Ako je krtola, osim što ima klice, mekana i naborana, vrlo je verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi smela više da se jede. Ali, ako je krompir i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, slobodno ga jedite i dalje. Jedno je jasno - klice, isto kao i delove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.
(Espreso / Srbija Danas)