Grašak, Foto: Prinrscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

za bolji ukus

SVI PRAVITE VELIKU GREŠKU KADA SPREMATE GRAŠAK NA STARINSKI NAČIN: 1 SASTOJAK je NEOPHODAN, kuvarice OVO NE ZNAJU

Ovako spremljen grašak možete servirati kao prilog uz meso ili poslužiti kao glavno jelo, uz dodatak prženih jaja, krompira i salate

Objavljeno: 16.05.2022. 19:22h

Domaćice kažu da nema ničeg prostijeg nego skuvati grašak. Otvorite kesu zamrznutog povrća, sipate u vodu koja ključa, ostavite da vri nekoliko minuta, pa ocedite i začinite?

Možda ste od onih koji ga pripremaju na starinski način. Prvo izdinstate malo crnog i belog luka, pa zatim šargarepu i na kraju dodate grašak kuvate sve do zaprške. Na kraju bogato zapržite i servirate.

FOTO: Prinrscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: YouTube Printscreen
FOTO: YouTube Printscreen
FOTO: Profimedia

Sada nutricionisti imaju potpuno novi predlog. U toplom tiganju otopite malo putera, dodajte zamrznuti grašak i poklopite, pa na tihoj vatri ostavite da se polako dinsta u sopstvenoj tečnosti.

foto: Prinrscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Puter je najvažniji sastojak u ovom receptu za grašak, jer mu daje poseban ukus, ali valja dodati i kašiku šećera, tako ćete dobiti pravi specijalitet.

Desetak minuta kasnije možete dodati začine po želji. Posebno se dobro slažu beli luk i mirođija. Ovakvom pripremom graška čuvate hranljive materije koje biste inače izgubili brzim kuvanjem u ključaloj vodi.

Takođe, izbegavate i loše posledice uprženog luka i zaprške na stomak i ceo sistem za varenje.

Ovako spremljen grašak možete servirati kao prilog uz meso ili poslužiti kao glavno jelo, uz dodatak prženih jaja, krompira i salate.

(Espreso / Noizz.rs)