RECEPT DANA
DA LI STE PROBALI ŠARENE ILI HIPNOTIČKE PALAČINKE? Klinci će biti ubeđeni da ste čarobnjak (RECEPT)
Ne zna se da li su ukusnije ili lepše
Palačinke su desert koji se nikada ne odbija, neko ih obožava namazene kremom, dok su drugima nezamislive bez džema.
Međutim, šarene palačinke ili, kako ih deca zovu - hipnotičke, su nešto što definitivno morate da probate.
Vikend je idealna prilika da budete malo kreativniji u svojoj kunjinji, taman toliko da deca pomisle kako ih je posetio čarobnjak ili da ste vi lično on.
Sa šarama, naravno, možete da se igrate, nama su ove zasad najlepše. S obzirom na to je sezona jagoda, nećete pogrešiti ako ove čokoladne šare začinite crvenim, sočnim lepoticama.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 200 g brašna (predlog je meko, pšenično T-400)
- 200 ml mleka
- 200 ml kisele vode + dodatnih 50 - 100 ml
- prstohvat soli
- 2 kašike ulja
- Dodatno:
- 50 g otopljene čokolade za kuvanje
- 1 kašika kakaoa
Priprema:
Umutite jaja, dodajte mleko i 100 g brašna, zatim i ostatak brašna, prstohvat soli i 2 dcl kisele vode. Na kraju dodajte još dve kašike ulja i ostavite da odstoji pola sata. Smesa će se zgusnuti pa dodajte još malo kisele vode.
Od ove smese odvojite jednu kutlaču sa strane, dodajte 1 kašiku kakaoa i 50 g otopljene čokolade,umutite da se masa izjednači.
Zagrejte tiganj sa par kapi, zatim višak ulja prebrisati ubrusom, smanjite temperaturu na srednju i izlijte kutlaču smese. Po njoj odmah šararajte tamnom smesom (koristite kesu za šlag kojoj ste prethodno odsekli vrh).
Kada se palačinka odvoji od ivice tiganja okrenite na drugu stranu, pržite dok lepo ne porumni.
Palačinke slažite jednu na drugu, prekrijte folijom ili krpom da bi što više omekšale.
Filujte po želji.
Prijatno!
( Espreso / 24sedam)