ZDRAVLJE
SRBI SE MASOVNO ŽALE NA MUČNINU POSLE JELA! Nutricionista Branka Mirković otkriva o kojoj BOLESTI je reč
Nutriconista Branka Mirković pojasnila je šta je gorušica. To je zapravo dobro poznato stanje koje pogađa mnoge osobe u našem okruženju.
Nadutost i mučnina su simptomi koje muče mnoge ljude, a nutricionista Branka Mirković govorila je za Informer.rs o bolesti želuca, odnosno gorušici i kako možemo da ublažimo ove simptome
Nutriconista Branka Mirković pojasnila je šta je gorušica. To je zapravo dobro poznato stanje koje pogađa mnoge osobe u našem okruženju.
- Gorušica ili žgaravica se javlja kada se vraća želudačna kiselina u jednjak. Pojavljuju se mučnine, kiselina, posle jela, tokom noći, prilikom naprezanja, a ponekad i pored lekova i terapije.
Postoji način da ublažite ove simptome, a mi vam dajemo 7 odličnih saveta za zdraviji život.
Saveti koji mogu da ublaže simptome:
1. jesti manje količine hrane, u više obroka
2. hrana ne treba da bude masna, jako začinjena, suviše topla, najbolje je jesti mlaku hranu
3. hladna pića i hrana se ne preporučuju
4. posle obroka ne treba odmah leći ili izložiti se većim fizičkim naporima posebno savijanje ili podizanje većih tereta
5. veće količine svežeg povrća kao povrće i namirnice sa puno vlakana treba jesti u umerenim kolicinama
6. posebno ne treba jesti mnogo kupusa jer ima mnogo vlakana kao i mahunarke koje se teško vare : pasulj, grašak, kukuruz... ali česte probleme sa nadimanjem mogu da izazovu I integralne žitarice, integralna peciva, orašasti plodovi i razne semenke
7. ako se pojavlljuju tegobe više od dva puta nedeljno i imate probleme sa promenom apetita, gubite na težini obavezno se javite gastroenterologu
(Espreso/Informer)