zlatna navika
NIKAKO NE PRESKAČITE OBROK NAKON TRENINGA: Ove namirnice ubrzavaju OPORAVAK tela i rast mišića
Hrana koju jedete posle treninga jednako je važna kao i ona koju unesete pre nego što odete u teretanu ili na neki grupni program vežbanja.
Posle treninga visokog intenziteta zalihe glikogena iz mišića će biti potrošene i biće vam potrebno "gorivo" kako biste odagnali umor.
Hrana koju jedete posle treninga jednako je važna kao i ona koju unesete pre nego što odete u teretanu ili na neki grupni program vežbanja.
- Pravilan izbor namirnica posle treninga neophodan je da bi mišići mogli brže da rastu, a pre svega da bi se oporavili od napora kojima su bili izloženi - kaže Natali Alen, profesor biomedicinskih nauka na Univerzitetu u Misuriju.
- Kada vežbate, mišići koriste zalihe glikogena. Kad završite sa treningom, posebno onim visokog intenziteta, zalihe glikogena će biti potrošene i biće vam potrebno "gorivo". Ako ne "napunite" mišiće odgovarajućim nutrijentima, osećaćete umor narednih nekoliko sati.
Takođe, tokom napornog vežbanja, mišićna masa može da pretrpi oštećenja. Ovo se često dešava posle treninga u čijem je fokusu izgradnja mišića. Ali, navodi prof. Alen, ako odaberete prave namirnice za obrok posle vežbanja, oporavak će biti mnogo brži.
Idealan obrok posle treninga trebalo bi da sadrži proteine i ugljene hidrate. Proteini će pomoći mišićima da se brže oporave posle vežbanja, a ugljeni hidrati pomoći će da nivo glikogena poraste. Namirnice bogate ugljenim hidratima koje je dobro pojesti posle treninga su batat, kinoa, ovsena kaša ili voće, dok proteinske opcije uključuju jogurt, losos ili jaja.
Koliko vremena je potrebno da prođe od vežbanja do prvog obroka?
Da biste izvukli maksimalnu korist iz svake namirnice, preporuka je da obedujete pola sata po završetku treninga.
- Ukoliko je teretana u kojoj vežbate udaljena od vašeg doma, pa vam je potrebno duže od pola sata da stignete kući, posle treninga popijte barem jogurt, a onda kod kuće pojedite ostatak obroka. Mišići će vam na tome biti zahvalni - savetuje prof. Alen.
(Espreso/Ona)