puno vitamina
1 VOĆKU RETKO JEDETE, JER JE JAKO SKUPA, ALI NE ZNATE KOLIKO JE NJENO SEME ZDRAVO: Spas je za METABOLIZAM
Osim toga, semenke sadrže saponine koji podstiču naš metabolizam i pomažu našem telu da se oslobodi „lošeg“ holesterola
Postoji toliko mnogo proizvoda koji imaju korisna svojstva za koja ne znamo.
Na primer, seme od od jedne važne voćke. Koliko smo puta smo ih samo bacili u kantu, a da nismo znali njihova blagotvorna svojstva.
Avokado ne spada u jeftine namirnice, a iskoristiv je 100%. Zašto bi bacali njegovu semenku u kantu kada i nju takođe možemo upotrebiti, a evo i kako!
Seme avokada ima baktericidna i fungicidna svojstva. To znači da su u stanju da neutrališu različite štetne mikroorganizme. Osim toga, semenke sadrže saponine koji podstiču naš metabolizam i pomažu našem telu da se oslobodi „lošeg“ holesterola. Osim toga, ovi proizvodi sadrže kalcijum, magnezijum i vitamin C.
Kako pripremiti seme avokada?
Pre nego što skuvate seme avokada, morate oguliti smeđu kožu i ostaviti da se seme osuši. Izrendajte koru, pa stavite u rernu oko sat vremena na niskoj temperaturi. Što se tiče koštice, možete je peći bez rendanja (oko 2 sata), zatim oguliti kožu i narendati pulpu koštice. Nije preporučljivo jesti sveže seme.
Kako koristiti semenke avokada kao kozmetički proizvod
Zahvaljujući svom antibakterijskom dejstvu, semenke avokada se odlično nose sa aknama, masnom kosom i peruti. Takođe imaju dobar uticaj na našu boju kože i zdravlje kose.
Kako ga koristiti kao dodatak ishrani:
Preporučuje se da konzumirate semenke avokada ako patite od gojaznosti, ateroskleroze ili imate problema sa krvnim pritiskom. Možete ih jesti i ako imate upale (na primer, grip) ili probavne smetnje. Rendane semenke se obično dodaju u salate, smutije i druga jela.
(Espreso / Magazin Novosti)